ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Milyen gumi kell az autómra? - Mutatjuk a választ!


A gumivásárlás a legtöbb kezdő autótulajdonost felkészületlenül éri. Milyen gumi kell az autómra? - hangzik sokszor a kérdés. Erről a területről a KRESZ könyvek és az egyszerű autós kiadványok is gyakran megfeledkeznek, és a “télen téli gumi” szabályra egyszerűsítik a kérdést. Van, aki csak a gumisnál szembesül azzal, hogy nem tudja, milyen abroncsot válasszon, van, aki az online rendelésnél akad el. Segítünk!

Miért fontos tudnom, hogy milyen gumi kell az autómra?

“Jó lesz olyan, ami eddig volt.” - ha sikerült szerencsésen vásárolnunk autót, ennyivel tulajdonképpen le lehet tudni a válogatást. Ennyire azonban jobb nem leegyszerűsíteni a gumiabroncs választás kérdését, főleg azért nem, mert ha nem figyelünk, könnyen áldozattá válunk.

Különböző abroncs típusok, szélességek és felni méretek léteznek, a gumikat pedig a legkülönfélébb nyomáson lehet üzemeltetni, és egyáltalán nem mindegy, milyen kereket szerelünk fel a kocsira. A gyártók csak bizonyos méretre, nyomásra, szélességre vállalnak garanciát. Ha nem a megengedett paraméterekkel rendelkező kerék van az autón, azzal jobb esetben csak a jótállást veszítjük el, rosszabb esetben tönkretehetjük a futóművet, vagy balesetet szendvedhetünk.

Gumiabroncs választás

A legtöbb autó esetében, amennyiben nem tapasztalunk nagyobb rendellenességet, valóban elég, ha ugyanolyan gumit vásárolunk, mint amilyen eredetileg a kocsin volt. Ha azonban olcsón, gyanús helyről vettük az autót, vagy furcsaságokat tapasztalunk, kezdjünk gyanakodni! Nézzünk utána annak, mekkora felni és gumi kell az autóra, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a gyári ajánlásnak megfelelő szettel közlekedünk! A kisebb abroncsok olcsóbbak, így bizony előfordul, hogy a szabálytalan felni mérettel trükközik valaki.

Honnan tudhatom, milyen abroncsot használjak?

A felni méretről, a szélességről és az ajánlott guminyomásról az autó gépkönyvéből tájékozódhatunk, de sok gyártó helyez matricát valahol az autóba a megfelelő adatokkal. A paramétereket gyakran a vezetőoldali (vagy az összes) ablakon is feltünteti. Vásárlás előtt azt érdemes ellenőrizni, hogy a jelenleg használt és lehetőleg problémamentes gumik megfelelnek-e ezeknek az adatoknak.

A gumiabroncsok jelzéseiről már többször írtunk. Az abroncs szélességéről, szélesség és oldalfal arányáról, a megengedett legnagyobb terhelésről és sebességről is a gumi oldalán található feliratok és szimbólumok tájékoztatnak. Ehhez képest tudunk “ugyanolyat” választani.

Gumiabroncs méretek

Az egy autóhoz tartozó téli gumi szett lehet kisebb, mint a nyári. Ez azért van, mert sok gyártó lehetővé teszi az ún. váltóméretű felnik használtatát. Az általában drágább téli gumi árán sokat spórolhatunk, ha ilyenkor a kisebb gumikat választjuk.

Hol vegyek gumit?

A gumiabroncsokra szigorú szabályok vonatkoznak, így bármilyen hivatalos árusítóhelyen nagy eséllyel a szabványoknak megfelelő, biztonságos terméket kapunk. Gumiabroncs webáruházunkból akár házhozszállítással is lehet rendelni, ezzel igyekszünk megkönnyíteni a kedvező árú, de biztonságos abroncsok beszerzését.

Az apróhirdetések, használt gumit kínáló kereskedések vagy bolhapiacok helyett érdemes olyan kereskedőtől beszerezni az abroncsokat, akik újonnan és garanciával értékesítik a termékeiket. Így biztosak lehetünk abban, hogy az autónkhoz illő, ellenőrzött, relatíve hosszú élettartamú abroncsot kapunk.

TOVÁBBI HÍREINK