ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Hogyan válassz téli gumit?


A téli gumi csere a kellemetlen késő őszi feladatok közé tartozik. Az autó téli üzemeltetése egyébként is igényel némi felkészültséget és anyagi áldozatot. A téli gumi pedig viszonylag nagy befektetés - de egy baleset megelőzése minden pénzt megér. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan válassz téli gumit, hogy a pénztárcád és a biztonságérzeted se lehessen veszélyben.

Miért fontos a téli gumi?

Azt, hogy miért fontos téli gumit használni az autón, már sokszor hangsúlyoztuk. A téli gumi tapadása sokkal jobb hűvös időben, mint a nyári abroncsoké. A téli gumi használatával a fagyott, jeges úton csökken az autó féktávolsága, az úttartása ellenben javul.

Téli gumik

Ausztriában és több más országban kötelező lecserélni a gumikat. Itt sokan arról számolnak be, hogy a téli közlekedés gyorsabb és kiszámíthatóbb, hiszen a megfelelő abroncsokkal sokkal biztosabban és egyszerűbben lehet közlekedni, még nagy hidegben is.

Mik az elvárásaink?

Amióta gumiabroncs házhozszállítással foglalkozunk, úgy tapasztaljuk, a legtöbben azért nem váltanak téli gumira, mert úgy gondolják, megfelelő vezetéstechnikával ellensúlyozni tudják a jeges úton csúszkáló nyári abroncsok okozta nehézségeket. A téli gumi ára egy kicsit magasabb, mint a nyári abroncsoké, ezért sokan igyekeznek egy szett gumival kihúzni az évet.

Ha tisztázzuk, mik az elvárásaink, a téli gumi vásárlás nem fog vagyonokat felemészteni. Ha valóban csak városban, óvatos tempóban használjuk az autót, akár a legolcsóbb téli gumi szettjeink valamelyike is bőven megfelelő lehet - de legalább is sokkal jobban teljesít, mint a nyári társai.

Igazítsuk a teljesítményhez a téli gumi választását!

Ahhoz, hogy a gumi tartós maradjon, érdemes megismerni az autó felépítését, és ennek megfelelően választani abroncsot. Ha prémium autót vezetünk, valószínűleg mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de ilyen esetekben ne is elégedjünk meg a középkategóriás gumikkal. Az abroncsot az autó sebességéhez és az életmódunkhoz mérten kell választani.

Téli gumik

Ha a kereskedővel egyeztetünk, akár váltó méretű abroncsot is tehetünk az autóra. Válasszunk alumínium helyett acélfelnit, és szereltessünk fel kisebb méretű gumit! Ezzel kerekenként akár négy-ötezer forintot is spórolhatunk - de csak akkor, ha az autó gépkönyve engedélyez egy ilyen módosítást.

Ne kövessünk el hibákat!

A négyévszakos gumik praktikusnak tűnhetnek, de csak akkor, ha télen csak városon belül és fokozott figyelemmel autózunk. Minden más esetben érezni fogjuk, hogy a négyévszakos gumi csupán egy kompromisszum.

A használt téli gumi vásárlás hazárdjáték: a gumik tapadása már egy kis kopástól is romlik. Két egyforma tapadású, “mozgású” autó, két egyformán vezető sofőr nincsen. Inkább ne kockáztassunk!

Egy jó téli gumi drámain javíthat az autó menetbiztonságán - de a kiegészítőkről, a hóláncról és vontatókötélről ilyenkor nem érdemes megfeledkezni. Ha tehetjük, gyakoroljunk egy kicsit az új kerekekkel. Így már sokkal nagyobb eséllyel kerülünk el egy balesetet.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences