ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Téli gumi: felnivel vagy anélkül tároljuk?


Jön a tavasz, és vele együtt közeledik a téli-nyári gumi váltás időszaka is. Sokszor írtunk már arról, hogy miért fontos “okosan” kiválasztani a gumiabroncsokat, egy másik fontos dolgot azonban még nem hangoztattunk elégszer. Ahhoz, hogy az abroncsok élettartama maximális legyen, a használaton kívüli szettet is precízen kell tárolni. Lássuk, mire van szüksége a “pihenő” szériának: a téli gumit felnivel vagy anélkül érdemes-e tárolni?

Téli gumi: felnivel vagy anélkül?

megfelelő téli gumi kiválasztása nem egyszerű feladat, főleg azért, mert általában a két gumiszett közül ez a drágább. Gumi webáruházunkban sokszor tapasztaljuk, hogy a téli-nyári váltás egy kicsit elkapkodva történik: a rossz időben gyorsan téli gumira váltunk, majd amint az időjárás megengedi, vissza nyárira, hogy lehetőleg a legkevésbé koptassuk a drágább papucsokat.

Minden váltásnak megvan a maga kockázata. A szettek cseréje után érdemes centíroztatni a kerekeket, hogy a futómű és a gumik maximális élettartamát biztosítsuk. Még a legprecízebb felszerelésnek is megvan a maga kockázata azonban. Főleg akkor, ha a gumikat le és fel kell szerelni a felnire. Éppen ezért szoktuk azt javasolni: az abroncsokat érdemes felnivel együtt tárolni.

Téli gumi csere

A felniváltás sokszor nem is választás kérdése. Sok autógyártó engedélyezi az ún. váltóméretű felni alkalmazását az autókon. Ez azt jelenti, hogy az “alapnál” egy mérettel kisebb felnikkel is autózhatunk. Sokan úgy spórolnak, hogy a téli gumit eleve kisebb felnire szerelik - ez egy szett esetében több ezer forint megtakarítást is jelenthet.

Hol kell tárolni az abroncsokat?

A gumi akkor is “dolgozik”, amikor nincsen éppen az autóra felszerelve. A hőtágulás, bomlás, a nedvesség vagy a túlzott szárazság éppen úgy ellensége a guminak, mint a közlekedés következtében érő sérülések. Éppen ezért fontos, hogy az éppen használaton kívüli gumiszettet is körültekintően tároljuk.

A legjobb, ha a gumikat egy száraz, fagytól és nedvességtől védett helyen tartjuk. Igyekezzünk olyan helyiséget választani, ahol a gumikat nem éri közvetlen napfény. Ha letakarjuk a szettet, azzal a portól és piszoktól is védeni tudjuk. Ha komolyan gondolkozunk, jó döntés egy speciális állvány beszerzése is. Ezeken függőleges helyzetben, egymástól eltávolítva helyezhetjük el az abroncsokat. Ez a legjobb megoldás az egyenetlen tárolási terhelés okozta hajlások, sérülések elkerülésére.

Lehet extrán ápolni a gumiabroncsokat?

Léteznek különböző gumiabroncs ápoló szerek, amelyekkel kíméletesen lehet megtisztítani a kerekeket. Ezeket az ápolókat csere előtt és után, de használat közben is érdemes alkalmazni, védik és frissítik a kereket, megőrzik annak kellemes fényét. A megfelelő coating a nedvesedés, felmaródás, repülő rozsda elleni is tud egy kis védelmet nyújtani, így egy kicsit meg is hosszabíthatjuk a kerék élettartamát.

Gumiápoló szerek használata téli és nyári gumikhoz

A felniket pH-semleges felnitisztítóval tudjuk a legjobban ápolni. A lehűlt felniket mossuk át gondosan előbb bő vízzel, majd a megfelelő tisztítószerrel! A művelet végén akár polírozhatunk is, de ha ehhez nincs szerszámunk vagy bátorságunk, egy megfelelő bevonattal már az első lépések után zárhatjuk is a műveletet.

Autógumi webáruházunk kínálatából akár házhoszállítással is lehet abroncsot rendelni, így még most sem késő kiválasztani “az igazit” és felkészülni a tavaszi szezonra. A váltómérettel és egyéb más paraméterekkel kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolunk. Szerintünk a jó kerék a biztonságos autózás záloga.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences