ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Miért fontos a centrírozás?


 

A centrírozás (vagy ahogy sokan ejtik: centírozás) a kerék kiegyensúlyozását jelenti. Az autónk számára a legoptimálisabb, ha a súlypont középen van, így az összes kerék egyenletesen, rázkódás nélkül forog. 

 

A kerék, pontosabban a gumiabroncs az egyetlen alkatrész, mely menet közben az úttal érintkezik, így elengedhetetlen, hogy megfelelő állapotban legyenek. Rengeteg egyéb tényező mellett az abroncs rossz egyensúlya is hatással lehet a gumiabroncsok kopására, így érdemes erre is kellő figyelmet fordítani. A szakemberek szerint minden 15.000 km megtétele után érdemes centríroztatni. És természetesen minden gumicserénél.

 

Miért érdemes ilyen gyakran tenni ezt? 

Az utazásaink során a kereket érő behatások, rázkódások, ütések során az abroncs és a keréktárcsa tömegeloszlása megváltozhat, ez pedig negatív következmények sorához vezethet. Ha az abroncs nem egyenletesen érintkezik az aszfalttal, az okozhatja a gumik egyenetlen kopását, a felfüggesztés, a futómű vagy a kormánymű károsodását is. Érdemes megspórolni ezeket a pluszköltségeket.

 

 Kerékcentrírozás

 

Mi történik a centrírozáskor?

Mivel a kerék súlyeloszlása nem tökéletes, ezt apró, különböző fémből készült súlyokkal lehet egyensúlyozni. Először számítógépes rendszerekkel felmérik a kerék állapotát, és pontosan megállapítják, hová érdekes a súlyokat rögzíteni, majd ezeket a néhány grammos darabokat felhelyezik a kerék különböző pontjaira. Léteznek ragasztható és felüthető súlyok, a nevükből adódóan csak a felhelyezés módjában térnek el egymástól. 

 

Megúszható a centrír?

A válasz egyszerű: nem. Sokan azt gondolják, hogy ha külön felnin van a téli és a nyári szett, akkor fölösleges centríroztatni, hisz nincs fel-le szerelés, így ez megspórolható. Igen ám, de az adott kerék mindennapi használatban van, kátyúba hajtunk, padkára állunk fel, és millió egyéb módon terheljük az abroncsot és a felnit, amitől a súlyeloszlás gond nélkül “elvándorol”. Sőt, még a tárolástól is változhat, éppen ezért fontos minden átszereléskor ellenőriztetni.

 

Tudtad? Nálunk szereléssel is kérheted az abroncsokat, a Gumiflex szervizeiben gyorsan, precízen, jó áron dolgoznak! 

 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences