ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Milyen hosszú egy gumiabroncs élettartama?


Milyen tényezőkön és körülményeken múlhat az, hogy mennyire lesz hosszú vagy rövid egy gumiabroncs élettartama? Mi mindenre javasolt tudatosan ügyelni annak érdekében, hogy az élettartamot minél inkább ki tudjuk tolni?

Fontos kérdések ezek, ha az ember tudatosan szeretne gondolkodni az autójának teljesítményét meghatározó eszközökről. Ezért is szentelünk kiemelt bejegyzést a témakör részletezésének. Kanyarodjunk is rá a részletek ismertetésére.

Min múlik az, hogy milyen hosszú egy gumiabroncs élettartama?

Az egyik leglényegesebb kiindulópont a gumiabroncs gyártásának ideje. Általános jelleggel azt lehet mondani, hogy a 10 évnél idősebb autógumikkal már nem javasolt közlekedni, ezek az abroncsok megértek a cserére.

Még akkor is, ha egyébként keveset mentünk, vigyáztunk a gumikra és a tárolás is korrekt körülmények között zajlott. 10 év környékén egész egyszerűen eljön az a pont, amikor a minőség drasztikus romlásnak indul, nagymértékben csökkentve a menetteljesítményt.

Az autógumik oldalfalán megtalálható DOT szám ellenőrzésével pikk-pakk megtudható, hogy az autónkon lévő gumik mikor jöttek le a gyártószalagról. A négy számjegyből álló érték első kettő számjegye a gyártási év hetét, a harmadik és a negyedik számjegy pedig a gyártás évét jelöli.

Milyen hosszú egy gumiabroncs élettartama

Amin szintén sok múlik, ha a gumiabroncs élettartama a kérdés

Minél jobbnak számít egy-egy beszerzett gumiabroncs minősége, annál hosszabb várható élettartamot lehet tőle remélni. Függetlenül attól, hogy téli, nyári vagy négyévszakos garnitúráról van szó, akár személyautóhoz, akár SUV-modellekhez használatos gumiabroncsoknál.

A minőség kulcsa természetesen a gumi anyagösszetételében, valamint a gyártás keretei között alkalmazott technológia keresendő. Ezek együttesen eredményezhetik a  maximális futásteljesítményt.

Ezért is szokás azt mondani, hogy gumiválasztásnál ne csak az ár, hanem az ár-érték arány alapján szülessen meg a döntés. Hisz sok esetben jobban megéri akár egy drágább garnitúra, ha ezzel a gumiabroncs élettartama hosszabb lesz.

A megtett távolsággal párhuzamosan csökkenhet a gumik várható élettartama 

Itt sem nehéz józan paraszti ésszel belátni az összefüggést. Ha sokat megyünk, annak következtében akaratlanul is fokozódik a futófelület kopása. Márpedig minél hamarabb kopnak el a gumik, annál inkább lerövidül a javasolt használati idejük.

Persze nem mindegy az sem, hogyan vezetünk. Ha valaki tempósan, dinamikusan vezet, és kedveli a magasabb átlagsebességet, akkor gyakori fékezések és egyéb manőverek következtében a kopás léptéke is felgyorsul.

Másként megfogalmazva a gumiabroncs élettartama kitolható, hogyha valamelyest finomabb stílusban, a gumik tudatos kímélésére törekedve valósul meg az autóvezetés a hétköznapok során.

Milyen hosszú egy gumiabroncs élettartama

Amivel még kedvezően befolyásolható a gumiabroncs élettartama

Nemcsak vezetés közben, hanem a tárolás keretei között is tehetünk az általunk preferált minőségi gumiabroncsok élettartamának optimalizásáért. Ehhez nincs más teendő, mint ideális hőmérsékletű, a csapadéktól elzárt, a sérülés veszélyét kizáró helyet találni a tároláshoz.

Ha mindezt még tudatos tárolási módszerrel is sikerül megtámogatni, akkor ismételten fontos lépést tehetünk a kívánt élettartam eléréséhez. Függetlenül attól, hogy aktuálisan a téli vagy pedig a nyári gumiabroncsok tárolásáról van szó.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences