ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mikor jó választás az erősített gumiabroncs?


Az erősített gumiabroncs egyre népszerűbb azon autósok körében, akik megbízható és hosszú életű megoldást keresnek. De vajon mi teszi ezt az abroncstípust olyan különlegessé, és miért érdemes fontolóra venni, mint lehetséges választást?

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk ezeknek a változatoknak az alapvető jellemzőit, előnyeit és különbségeit a hagyományos autógumikhoz képest.

Mikor jó választás az erősített gumiabroncs?

Mit jelent az erősített kifejezés ebben az esetben?

Ezúttal egy olyan speciális abroncstípusról van szó, amelyet kifejezetten a nehéz vagy nagy teljesítményű motorral felszerelt járművekre terveztek. Kialakításuknak és erősebb komponenseiknek köszönhetően az átlagosnál nagyobb súlyt is képesek hatékonyan elbírni.

A megerősített gumik oldalfala merevebb, mint a hagyományos abroncsoké. Ez lehetővé teszi a nagyobb terhelést, a nagy nyomás és a komolyabb igénybevétel elviselését. Ez növeli a köpeny ellenállóképességét és az átlagosnál sokkal hosszabb az élettartamot biztosít.

Hogyan ismerhető fel az erősített autógumi?

Amennyiben szeretnénk kifejezetten ilyen típusú abroncsot vásárolni, egy dologra kell figyelnünk. Ez nem más, mint a gumi oldalsó részén található betűjelzés. Az erősített modellek esetében az XL jelölést kell keresnünk, ami a ruhákkal ellentétben nem a méretre utal, hanem az "Extra Load" angol kifejezés rövidítése.

De akadnak olyan abroncsok is, melyeken a Reinforced, azaz "megerősített" felirat, a REINF, az RF, az XLD vagy pedig az RFD betűk olvashatók. A hagyományos, személyautóra tervezett gumikat ezzel szemben általában az SL, azaz "Standard Load" jelöléssel szokták ellátni a gyártók.

Az erősített gumiabroncs használatának legfőbb előnyei

Az XL gumikat úgy tervezték, hogy nagyobb tömeget és magasabb nyomást legyenek képesek elviselni. Ennek köszönhetően a nehéz, nagyobb teljesítményű járművek esetében is jóval tartósabbak. Ellenállóbbak az ütésekkel és sérülésekkel, illetve a mechanikai igénybevétellel szemben, ezáltal nemcsak megbízhatóbbak, de gazdaságosabb választást is jelentenek.

Előnyük ezenfelül a kedvezőbb vonóerő-átvitel és teljesítményátadás, és az, hogy összességében képesek kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni a jármű irányítását. Az erősített gumik magas szintű teljesítményt kínálnak a húzóerő és a tapadás terén, szerkezetük merevsége pedig pozitív irányba képes befolyásolni a jármű viselkedését bizonyos helyzetekben, például fékezés vagy kanyarodás esetén.

Mikor jó választás az erősített gumiabroncs?

Mikor nem jó választás egy ilyen modell?

Érdemes tudni, hogy az XL-es abroncs komponenseinek köszönhetően némileg nehezebb a hagyományos autógumiknál. Ez azt jelenti, hogy normál méretű gépkocsi esetében jobban igénybe veheti a felfüggesztést, növelheti a fogyasztást, és visszafoghatja az autót. Továbbá a zajszint körülbelül 1 dB mértékű növekedésével is érdemes számolni.

Sokan mondják, hogy elméletben az erősített gumik használata kevésbé kényelmes, azonban a legtöbb sofőr számára a különbség ezen a téren észrevehetetlen. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezeket a modelleket alapvetően nem arra tervezték, hogy jobban bírja az extrém útviszonyokat, és ellenállóbb legyen a kátyúkkal szemben.

Figyeljünk tehát arra, hogy csak abban az esetben válasszuk ezt a megoldást, amennyiben azok használatát az adott jármű mérete és súlya indokolja. Ha pedig valóban erősített gumit keresünk, érdemes szétnézni nálunk, az Olcsobbgumi.hu webáruházban, ahol kizárólag a legjobb minőségű, legmegbízhatóbb abroncsok közül lehet válogatni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences