ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Gumiabroncs betűjelek és azok jelentése


A különféle gumiabroncs betűjelek ismerete olyan információforrást jelent egy autós számára, ami sosem jön rosszul. Kiváltképp akkor, hogyha épp gumiválasztás előtt állunk, és jól akarunk dönteni.

Nincs más teendő, mint figyelmesen végigolvasni ezt a bejegyzést. Maga a cikk ugyanis egy instant gyorstalpalóval ér fel, hogy mostantól pontos ismeretek álljanak rendelkezésre ezekről a jelölésekről. Vágjunk is bele a részletekbe!

Gumiabroncs betűjelek és azok jelentése

Mit jelent a gumiabroncs betűjelek között az R betű?

Akár nyári gumiról, téli vagy négyévszakos abroncsról van szó, az R betűjel a típusra utal. Úgynevezett radiál építésű gumiabroncsokat jelöl ez a betűjel, ami egyébiránt ez a leginkább elterjedt abroncs típus.

Külön sajátossága az úgynevezett övbetétek kialakítása, amelyek a futófelület stabilitását szolgálják. Ezeknél a gumiknál az öv oldalirányba merev, hiszen így tudja meggátolni a csúszást.

Radiális, avagy sugaras irányba pedig rugalmas, mert ennek köszönhetően segíthet elnyelni az útközben előkerülő akadályokat. Lényeg, hogyha R jelet látunk az oldalfalon, akkor erre kell gondolni vele kapcsolatban.

Fontos gumiabroncs betűjelek a sebességindex kapcsán

4x4 SUV gumiabroncsok, személy vagy kisteher gumik választásakor is erősen ajánlott figyelembe venni ezt a paramétert. Tudniillik ez tükrözi az adott autógumik esetében a maximálisan megengedett sebességet.

Az értelmezése úgy néz ki, hogy minden egyes sebességindex (SI) kategóriához tartozik egy megengedett maximális sebesség. Tehát meg kell nézni, hogy a kiszemelt típuson az adott betűjel mit mutat.

Például az A5 értékhez tűpontosan 25 km/h a megengedett felső értékhatár. Ha J betűjelet látunk egy-egy guminál, akkor 100 km/h a maximum határ. Míg a kategória csúcsát jelentő ZR jelölés akár a 240 km/h feletti sebességet is megengedi.

Amit az úgynevezett M+S jelölés kapcsán tudni érdemes

Könnyen előfordulhat, hogy autógumik utáni keresés közben speciális M+S jelöléssel ellátott abroncsokkal találkozunk. Tudni kell, hogy ezek különleges mintázati kialakítással, alapanyag-összetétellel, illetve szerkezeti felépítéssel ellátott garnitúrák.

Hozzáadott értékük, hogy ezen fizikai tulajdonságoknak köszönhetően fokozottabb vonóerő-átadást tudnak nyújtani. Kimondottan akkor, ha sárban és hóban szeretnénk eljutni A-ból B-be.

Nem árt viszont számolni azzal, hogy ez a betűjel számszerűsíthető követelményeket nem határoz meg. Vagyis, bár az ismerete semmiképp nem jelent hátrányt mondjuk SUV terepjáróra keresve, de csak erre támaszkodni nem feltétlenül ajánlott.

Gumiabroncs betűjelek és azok jelentése

A 3PMSF jelölés ismerete sem hátrány

Pláne akkor, ha kifogástalan minőségű téli gumi keresése a célunk. Merthogy a 3PMSF jelölés arra utal, hogy a szóban forgó abroncs remekül teljesít hóban és havas útfelületen, ami a téli időszakban alapvetően elvárt. Egyébként ezt a jelölést egy hivatalos tesztintézet adja ki. 

Nem adják oda csak úgy, a megszerzéséhez hatóságilag egységes szempontrendszer, szabványosított tesztek alapján kell a guminak jól teljesítenie havas útfelületen. Amennyiben ez megvan, a jelölés értelmében az abroncs vonóerő és biztonság tekintetében is nyerő választás lehet. 

Egyébként aránylag könnyű észrevenni ennek a szempontnak a meglétét. Hogyha az autógumi oldalfalán egy hópehely körül három hegycsúcsot látunk, akkor mindez a 3PMSF jelölés meglétére utal.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences