ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Hány bar kell a gumiba, hogy ideális legyen a nyomás?


A megfelelő guminyomás nemcsak az autógumi élettartamára lehet hatással, de a futómű védelme és a biztonságos vezetés szempontjából is fontos. Éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk annak rendszeres ellenőrzéséről. De honnan tudhatjuk pontosan, hogy hány bar kell a gumiba? 

És miért probléma az, ha a mérés alacsonyabb vagy épp magasabb értéket mutat? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre mutatjuk meg a választ.

Hány bár kell a gumiba, hogy ideális legyen

Mit jelent a bar, ha guminyomásról beszélünk?

A bar a nyomás mértékegysége. Az autógumik esetében az ideális nyomásérték meghatározására szolgál.

A guminyomást kéthetente, illetve minden nagyobb út előtt ajánlatos ellenőrizni. Ennek oka, hogy a levegő lassú elszivárgása miatt az autógumik folyamatosan veszítenek a nyomásból, ezt a veszteséget pedig a biztonságos és hatékony vezetés érdekében fontos korrigálni.

Miért fontos a megfelelő nyomásérték?

A tökéletes autógumi kiválasztása nem egyszerű feladat. Ha pedig azt is szeretnénk, hogy a megvásárolt abroncsok hosszú életűek legyenek, fontos, hogy odafigyeljünk a nyomás rendszeres ellenőrzésére is.

A megfelelő érték fenntartása számos előnnyel jár. Az ideálisnál 20%-kal nagyobb nyomás például 10.000 km-rel is csökkentheti az abroncs élettartamát. A megfelelő bar érték esetén azonban az abroncsok egyenletesebben kopnak, ami hosszabb használhatóságot eredményez.

Túlzottan magas nyomás esetében a jármű kormányozhatósága is romlik, ami balesetveszélyes. Ezenfelül a futómű is másképp nyeli el az út egyenetlenségei által keltett rezgéseket, ami hosszabb távon károkat okozhat az autóban.

Ha pedig a bar értéke túl alacsony, a kerekek nem ideális módon érintkeznek a talajjal, a jármű gördülési ellenállása pedig megnő. Ez a fogyasztás megugrásához vezet, ami nem csak a pénztárcánk, de a környezetünk védelme szempontjából is problémát jelent.

A megfelelő abroncsnyomás tehát növeli az autó stabilitását, javítja a jármű irányíthatóságát, és rövidebbé teszi a féktávolságot. Csökkenti annak veszélyét, hogy elveszítjük az irányítást a jármű fölött, és balesetet okozunk. Megóvja a gumikat az idő előtti kopástól és a belső szerkezet sérüléseitől. Ezenkívül pedig hozzájárul a fogyasztás csökkentéséhez és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez is.

Hány bar kell a gumiba, hogy tökéletes legyen?

Az ideális bar értékére vonatkozó információ általában a jármű kézikönyvében található. Ezt a legtöbb autónál egy táblázat formájában láthatjuk, amely megmutatja, hogy az adott méretű felni és abroncs esetében hány bar számít megfelelőnek.

A személyautók esetében az ideális nyomás általában 2,0 és 2,5 bar között szokott lenni, de ez a különböző modellek esetében változó lehet. A kisteherautók esetében ez az érték általában magasabb. Gyakran előfordul, hogy a nagyobb terhelés miatt 2,5 és 3,5 bár közötti mértéket ajánlanak, de ez függ a jármű modelljétől, méretétől és terhelésétől is.

Hány bar kell a gumiba, hogy ideális legyen a nyomás?

Mi eredményezhet az abnormális értéket?

Amennyiben abnormális nyomásvesztést tapasztalunk egy guminál, annak több oka is lehet: defekt, egy sérült vagy elöregedett szelep, a felni elrozsdásodott pereménél történő szivárgás, de akár szakszerűtlen javítás is. Az ilyen helyzetekben érdemes lehet szakemberhez fordulni, aki mindent ellenőriz. Ha pedig szükséges, a gumiabroncs cseréjét is elvégzi.

Amennyiben eljött a váltás ideje, nálunk, az Olcsobbgumi.hu webáruházban személygépkocsira, SUV-ra és kisteherautóra egyaránt megtalálhatod a tökéletes minőségű abroncsokat.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences