ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Hogyan válasszak autógumit? - Tippek a megfelelő döntés meghozatalához


Hogyan válasszak autógumit, ha nem akarok több pénzt kiadni a kelleténél, ugyanakkor a minőség tekintetében sem szeretnék kompromisszumot kötni? Melyek a döntés szempontjából leginkább lényeges szempontok?

Sok autós teszi fel magában ezeket a kérdéseket, amikor elérkezik a váltás ideje. Márpedig a tudatos keresés, majd pedig a célzott választás több tényező miatt is elképesztően lényeges. Úgyhogy emiatt is szerettük volna külön bejegyzésben részletezni a tudnivalókat.

Hogyan válasszak autógumit?

Mivel érdemes kezdeni az autógumi kiválasztását?

A választás első javasolt lépése az autógumi várható használatának az átgondolása. Érdemes végiggondolni, hogy előreláthatóan milyen gyakorisággal, milyen távokon és milyen vezetési stílus mellett kell majd jól teljesítenie a választott abroncsoknak.

Közvetlenül ezután az autó típusának és a vele kompatibilis gumiabroncs optimális méretének a meghatározásával érdemes folytatni. Pofonegyszerű a dolog, hisz elég megnézni a jármű szervizkönyvét vagy a vezető ajtó oldalán található matricát, ahol ezek az adatok megtalálhatóak. 

Harmadrészt az adott évszak kérdését is figyelembe kell venni. Márciustól októberig inkább a nyári, novembertől februárig a téli, köztes megoldásként pedig akár egy-egy négyévszakos garnitúra lehet a nyerő választás.

Milyen kulcsfontosságú paraméterekre figyeljek fokozottan?

Bármilyen 4x4 SUV gumi, személy vagy kisteher abroncs esetében döntő fontosságú faktor a kopásállóság. Ez a paraméter mutatja meg, hogy mennyire lesz ellenálló az abroncs az elhasználódással szemben.

Mivel a biztonságos közlekedés legalább ennyire lényeges, emiatt a tapadás nedves úton hasonlóan kiemelt faktor. Pláne, ha esős-csapadékos időben is gyakran vesszük elő az autót, és lehetőség szerint jó lenne elkerülni az aquaplaning veszélyét.

Praktikus, ha az úgynevezett gördülési ellenállást is figyelembe vesszük, hiszen ez befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. A zajszint pedig a minél kényelmesebb utazás érdekében lehet lényeges, különösen hosszabb utakon.

Vegyek figyelembe egyéb tényezőket is a keresésnél?

Igen, adott esetben ennek is lehet relevanciája. Például az úgynevezett sebesség index és terhelési kapacitás is sok mindent meghatároz. Mindkettőnek meg kell felelnie a jármű gyártó által meghatározott értékeinek.

Ha nem akarunk elveszni a bőség zavarában, a gyártó kiléte, avagy a márka legtöbbször tükrözi a pénzünkért cserébe várható minőséget. Ha kevésbé vagyunk jártasak a témában, néhány független értékelésnek, felhasználói véleménynek nem árthat utánanézni.

Természetesen az anyagiak kérdéskörét sem akarjuk kihagyni a felsorolásból. Annyira nem, hogy mindjárt egy külön szekciót is fogunk szentelni neki.

Hogyan válasszak autógumit?

Hogyan válasszak autógumit az ár alapján?

Az ár kétségtelenül fontos tényező, ugyanakkor nem tanácsos pusztán erre az egyedüli döntési szempontra támaszkodni. Hogy miért nem? Mert bár egy-egy olcsóbb abroncsszettel rövid távon pénzt lehet megtakarítani, de hosszú távon a gyorsabb kopás, a rosszabb fogyasztás, a gyengébb tapadás miatt ez visszafelé sülhet el.

Legjobb döntés az, ha a minőséget és az árat egyensúlyban tartjuk, és olyan gumit választunk, amely megfelel az igényeinknek, és még költségvetésbe is belefér. Sokszor a kifogástalan autógumi igenis megéri a többlet befektetést, mert idővel többszörösen tudja visszahozni az árát. Ezt tanácsos tehát észben tartani a keresésnél.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences