ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Gumiabroncs kopása: KRESZ és biztonság


“Kopott gumiabronccsal nem szabad járni!” - vajon ez egy KRESZ előírás, vagy egy egyszerű biztonsági szabály? Büntethetnek-e az agyonhasznált abroncsért, és mikor kell mindenképpen kereket cserélni? Segítünk, hogy minden félreértést elkerüljünk az utakon.

Milyen az a kopott gumiabroncs?

A gumi kopottságának mértékét a barázdamélység megmérésével lehet meghatározni. A fakó színű vagy oldalt karcos abroncs tehát nem kopott, csupán érdemes megvizsgálni, hogy az anyagösszetétele megfelelő-e, illetve nincs-e rajta a felületinél mélyebb sérülés.

Használt, kopott abroncsok

A barázdamélységet nem nehéz ellenőrizni: forgassuk el az autó kormányát úgy, hogy a kerék 45 fokkal elmozduljon, majd illesszünk egy 100 Ft-os érmét a kerékbe. Ennek a külső pereme kb. 4 mm széles. Ha ez a rész eltűnik, akkor a barázdamélység még biztonságosan használható. Egyes abroncsokon kopásjelző háromszög is található. Itt is ellenőrizni tudjuk, megfelelő-e még a barázdák mérete.

Gumiabroncs kopása: mit mond a KRESZ?

A magyarországi szabályozás azt mondja ki, hogy az autó aborncsának minimum 1,6 mm-es barázdamélységgel kell rendelkeznie. Ez nem túl szigorú szabályozás, valószínűleg azért, mert pénzhiány miatt sokszor a hivatalos szervek autói vagy a mentőkocsik is viszonylag kopott abronccsal közlekednek.

Sajnos az 1,6 mm-es barázdamélység már könnyen balesetveszélyes lehet, különsen a téli gumik használata esetén. Ezeknél az abroncsoknál még a 4 mm-es mélység is határeset. Ráadásul a környező országokban léteznek a téli gumi barázda mélységére is előírások, így nem járhatunk akármilyen kopott gumival Szlovákiában vagy éppen Ausztriában sem.

Mik az autógumi kopásának következményei?

A kopott abroncsok használatával nem csak a defekt veszélye nő meg. A nem megfelelő barázdamélység hatással van az autó tapadására. Az elhasznált gumi növeli az aquaplanning, vagyis a vízen felúszás kockázatát. Esős, nedves úton ettől a kocsi könnyen irányíthatatlanná válik.

Mindegy, milyen barázda?

Ha kíváncsiak vagyunk, kopottak-e a gumik, érdemes megnézni az abroncsok gyártójának ajánlását. Az 1,6 mm-es KRESZ szerinti előírás tényleg csak az életveszélyes abroncsokat szűri, ráadásul a gumik kopása során sok különös jellel szembesülhetünk:

Használt, kopott gumik

Mire kell még figyelni?

Nem csak a barázdamélység csökkenése miatt járhat le a gumi élettartama. Sajnos az abroncsoknak is megvan a maguk lejárati ideje. A legtöbb személyautó gumiabroncsot maximum 4-6 évig használhatjuk biztonságosan, de intenzív használat mellett előfordulhat, hogy már 3 évente cserélni kell.

Autógumi webáruházunkban igyekszünk mindenkinek valamilyen lehetőséget kínálni. Akár egészen alacsony árú, mégis biztonságos, minősített abroncsokat is tudunk szállítani, akár házhoz is. Érdemes szétnézni nálunk, mielőtt valaki kopott abroncsokkal indul útnak.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences