ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Ezért lehet hasznos kihasználni a téli és nyári gumi méretkülönbségét


A téli-nyári gumi méretkülönbség kérdése több praktikus lehetőséget is rejt magában, amiket kihasználva nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem az autónk teljesítményét is javíthatjuk. Ezért is foglalkozunk a témakörrel külön cikk keretei között.

Vagyis megnézzük, hogy milyen mértékű eltérés lehet a téli és nyári gumik között, továbbá milyen egyéb differencia tapasztalható a téli és nyári viszonyok között alkalmazott abroncsok kapcsán.

Mindenképp van különbség méretben a téli és nyári gumik között?

A téli és nyári gumik között méret szempontjából nem feltétlenül van eltérés. Ez sokkal inkább felhasználói döntés lehet, aminek az elsődleges mozgatórugója az autó stabilitásának és a biztonságos autóvezetésnek az elősegítése.

autó stabilitása

A téli és nyári gumik közötti eltérés főként az összetétel, illetve a bordázat kapcsán jelentkezhet. A gyártók ezzel igyekeznek elősegíteni azt, hogy az autó a hidegebb időben, illetve a sokszor csapadékos, esetleg fagyos viszonyok között is stabilan irányítható maradjon.

A váltóméret kérdése a téli és nyári gumiabroncsok viszonylatában

A fogalom ugyanakkora átmérőjű autógumikra utal, amelyek között a differencia mértéke legfeljebb 3% lehet. A téli és nyári gumik közötti csere apropóján pedig felmerülhet annak a lehetősége, hogy az autóra váltóméretű gumit tegyünk.

Miért lesz ez hasznos? Leginkább anyagi megfontolásból, ugyanis a váltógumi választásával és használatával akár egészen komoly összeget is meg tudunk takarítani. Ez egyébként jellemzően a nagyobb terepjárók, illetve a kisteherautók kapcsán számít praktikus megoldásnak, és akár több ezer forintnyi megtakarított összeget is jelenthet.

Ezért lehet optimális döntés keskenyebb gumit használni télen

Hogyha már a téli és nyári gumik méretkülönbségéről beszélünk, akkor mindenképp meg kell említenünk ezt a praktikus tippet is. Télen hasznos döntés lehet keskenyebb gumikat feltenni az autóra, igazodva ezáltal a sokszor nem éppen ideális időjárási feltételekhez.

Hogy miért? Mert keskenyebb gumit használva az autó súlya kisebb felületen oszlik meg. Ennek pedig az lesz az előnye, hogy megnő a kerék alatti nyomás, ennek hatására pedig a gumi útfelülethez való tapadása is kedvezőbb lesz.

Téli gumiabroncs

Arra viszont fokozottan érdemes figyelni, hogy a keskenyebb váltóméret kiválasztásánál ne essünk túlzásokba. Az ugyanis kulcsfontosságú, hogy a kerékátmérő mellett az autógumi terhelhetősége se változzon meg.

Ne csak a gumiabroncsok méretére, hanem a megfelelő tárolására is figyeljünk

A téli és nyári gumiabroncsok minél hosszabb várható élettartamának elősegítése végett erősen javasolt lesz odafigyelni a tárolásra is. Először is olyan helyiséget kell keresni az éppen nem használt gumiknak, ahol az esetleges fagy, illetve csapadék ellen egyaránt védve vannak.

Ezenfelül a napfénytől is erősen ajánlott megóvni a gumikat, amit egy szimpla takaró segítségével könnyedén megoldhatunk. Hogyha ezekre mind sikerül figyelni, akkor egy praktikus állvány beszerzésével még hatékonyabban tudjuk megoldani az autógumik tárolását. Az állványra ugyanis egyenként fel tudjuk akasztani a gumikat, amelyek így nem sérülnek és nem is nyomódnak meg.

szakszerű gumitárolás

Vagyis a tárolás ideje alatt nem lesz jelen egyetlen olyan tényező sem, ami bármilyen negatív hatást lenne képes gyakorolni az egyébként értékes gumik állapotára.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdés merült volna fel benned, keress minket bátran elérhetőségeinken!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences