ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Autógumi méretek: mire figyeljünk?


Még a személyautók kereke sem egyforma méretű. Más szélességű és átmérőjű kerék való egy aprócska Marutihoz, mint egy hatalmas BMW-hez. Néha könnyű észrevenni a különbséget, máskor sokkal nehezebb. Mutatjuk, mire kell figyelni az autógumi méretének kiválasztásakor.

A szabály az szabály

Léteznek trükkök és tippek, de az autógumi választás esetén a legfontosabb szabály: kövessük a gyártó előírásait! Még akkor is, ha megbízható helyről vásároltunk használt autót, érdemes ellenőrizni, hogy a kocsi gépkönyve milyen gumiméret használatát írja elő. 

Természetesen előfordulhat, hogy régi autónk van, és az adott méretű felnit, abroncsot már nehéz beszerezni. De váltás előtt ilyenkor is érdemes szakemberre bízni a gumik és a felni kiválasztását. Jó esetben csak a garanciát vagy a műszaki vizsgát bukjuk, rosszabb esetben viszont baleset lehet a következmény.

Honnan tudhatjuk meg az autógumi méretét?

A gumi méretének meghatározása sokszor elég trükkös lehet, mert nem minden gyártó ad teljesen egyértelmű utasítást. Jó tudni, hogy az autógumi méretére utaló jelöléseket a gumiaborncs oldalán találjuk, hasonló formában:

205/55 R16

Ebben az esetben az első szám, a 205 a gumi mm-ben mért szélessége. Az 55 egy arányszám, azt mutatja meg, hogy az oldalfal vastagsága hány százaléka a gumi szélességének. Ennél a példánál az oldalfal vastagsága 205mm. Ennek az 55%-a 112.75mm, vagyis ilyen vastag az oldalfalunk. Ez nagyjából megfelel egy átlagos személyautó guminak.

Gumi méret jelölések

Mi a gumiabroncs méretének a jelentősége?

Ahhoz, hogy az autó tökéletesen működjön, a kerekek megfelelő tapadására és irányíthatóságára van szükség. Ha az abroncs túl keskeny, akkor nem biztos, hogy megfelelően tapad, ha viszont túl széles, a gumi elakadhat, így érdemes átgondolni a választást.

Az oldalfal és az abroncs szélességének aránya azt segít megmutatni, hogy mennyire “peres” vagy “ballonos” a gumi. A peres kerekek kicsit kevésbé védik az autót és a felnit, hiszen jóval kevesebb rugózatlan tömeget képviselnek, mint a ballonosabb társaik, cserébe a kormánymozdulatokra az autó szinte azonnal reagál.

A ballonos abroncsok viszont esőben, télen nagyon hatékonyak, jól utat tudnak vágni a hóban és a hasmagasságot is megemelik.

Mi a váltóméret?

A váltóméretű gumik alatt az azonos átmérőjű autógumikat értjük, amelyek között maximum 3% eltérés lehet. Ilyen váltóméret sor például a 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17. Gyakran van lehetőségünk arra, hogy az autóra váltóméretű gumit tegyünk, bár ez gyakran azt jelenti, hogy ilyenkor a felnit is cserélni kell.

Ha a gyártó engedélyezi a váltóméretű autógumi használatát, akkor sokat spórolhatunk. Ha például kisebb téli gumit választunk, akár több ezer forint is lehet a különbség, főleg kisteher gumiabroncsok esetében.

Miért kisebb a téli gumi?

Sok autónál azt látni, hogy a téli gumi garnitúra kisebb, mint a nyári, ez ugyanis sokkal jobban kezelhető a hóban. Ennek oka, hogy az autóra sokan úgynevezett váltó méretű abroncsot tesznek. A váltóméret számítás azt jelenti, hogy úgy változtatjuk a gumiabroncs szélességének és oldalfal-magasságának az arányát, hogy a gumiabroncs átmérőjében +/-2,5%-nál ne legyen nagyobb különbség.

A váltóméret számításra sok kalkulátor áll rendelkezésre az interneten, de érdemes szakemberre bízni az autógumi méretek meghatározását. Ha télre kisebb átmérőjű gumiabroncsot választunk, azzal rengeteget spórolhatunk, főleg az egyébként is drágább kisteherautó kerekek esetén.

Ford kisteherautó téli gumiabroncsok

A váltóméret használatakor főleg arra érdemes figyelni, hogy amennyiben kisebb és peresebb gumit használunk, csökkenhet az autó hasmagassága. Ha nem akarunk egy hóbuckán ragadni, jó, ha ballonosabb és keskenyebb kereket szerelünk fel. Ez esőben és hóban is jól teljesít, hiszen a keréknek szinte utat kell törnie.

Miért érdemes figyelni az autógumi méretekre?

Ha az előírásoktól eltérő gumiabroncsot használunk, az hivatalosan a jármű átalakításnak minősül. Bármilyen egyszerűnek tűnik is egy ilyen csere, hivatalos engedélyre lesz szükség a módosításhoz, azaz a műszakin valószínűleg nem menne át egy ilyen változtatás.

Ha használt autót vásárolunk, mindenképpen ellenőrizzük, jó méretűek-e a kerekek. Sok gyártó nem engedélyezi a váltóméret használatát, így a gumiméreten való spórolás akár a garancia elvesztéséhez is vezethet. Keress minket bizalommal, amennyiben szakmai segítségre lenne szükséged!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences