ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Az autógumi helyes tárolása: megmutatjuk, hogyan csinálják a profik


Az autógumi helyes tárolása fontos feladat, melyet az abroncsok élettartama és minősége szempontjából sem szabad félvállról venni. A megfelelő tárolás biztosítja, hogy a gumik hosszú életűek legyenek, és mindig optimális teljesítményt nyújtsanak. 

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogy hogyan kell megfelelően tárolni a téli és nyári gumikat, különös hangsúlyt fektetve azokra az intézkedésekre, amelyeket mindkét évszakban szükséges végrehajtani.

Az autógumi helyes tárolása: megmutatjuk, hogyan csinálják a profik

Az autógumi helyes tárolása télen

Az ideális gumiabroncsok kiválasztása az egyik legfontosabb feladat egy sofőr számára. De legalább ekkora jelentőséggel bír az autógumi helyes tárolása is, amire a nyári és a téli szezonban egyaránt figyelnünk kell.

A téli gumik raktározása során lényeges például, hogy mielőtt eltennénk téli gumikat, alaposan tisztítsuk meg őket szappanos vízzel, majd szárítsuk meg. Ez megakadályozza azt, hogy a kosz, a hólé és a só kárt tegyen az abroncsok összetételében, ezáltal pedig idő előtt megbízhatatlanná váljanak. Mindig figyeljünk arra, hogy az abroncsok a tárolás során olajjal, zsírral vagy egyéb kőolajszármazékokkal ne érintkezzenek, mivel ezek károsíthatják őket.

Lényeges továbbá, hogy a gumikat mindig száraz, hűvös helyen tároljuk, távol a közvetlen napfénytől és potenciális hőforrásoktól. A túlzott hő és az erős napfény ugyanis szintén károsíthatja azok összetételét.

Végül tárolás előtt mindig ellenőrizzük, és szükség esetén állítsuk is be a megfelelő nyomást az abroncsokban. Ez segít megőrizni azok alakját és megfelelő teljesítményét. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a legjobb megoldást a vízszintes tárolás jelenti.

Téli gumik tárolása a nyári időszakban

A téli személyautó gumik megfelelő tárolása a nyári időszakban szintén elkerülhetetlen, ha szeretnénk megőrizni azok teljesítményét és élettartamát. Ahogyan a nyári gumik esetében, úgy itt is figyelnünk kell például arra, hogy az abroncsokat mindig tisztán és szárazon, megfelelő körülmények között tartsuk.

Ha pedig lehetőségünk van rá, a nyári gumik tárolása során használjunk védőborítót vagy huzatot. Ez megvédi őket a portól, a nedvességtől és az egyéb a szennyeződésektől is, így kevésbé kell aggódnunk amiatt, hogy károsodik az abroncsok összetétele, ezáltal pedig csökken a teljesítményük és az élettartamuk.

Az autógumi helyes tárolása: megmutatjuk, hogyan csinálják a profik

A megfelelő pozíció és a rendszeres ellenőrzés is fontos

Legyen szó akár téli, akár nyári gumikról, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a tárolt abroncsokat az esetleges sérülések, a deformáció vagy egyéb problémák elkerülése végett. A felnivel leszerelt gumikat felfüggesztéses módszerrel is tárolhatjuk.

Fontos viszont tudni, hogy ez a megoldás a felni nélküli gumik esetében nem alkalmazható. Ezeket minden esetben állítva, egymás mellé rakva kell tárolni. Figyeljünk továbbá arra is, hogy a felni nélküli abroncsokat lehetőleg ne tároljuk a szabadban, hiszen az időjárás változása, az eső és a napsugárzás erősen megviselheti őket.

Ha pedig az autógumikat hosszabb ideig tároljuk, időnként érdemes megforgatni őket. Ez segít abban, hogy egyenletesen terhelődjenek, ezáltal elkerülhetjük a deformációjukat.

Amennyiben új gumikat vásárolnál, nálunk, az Olcsobbgumi.hu webáruházban a nyári és a téli abroncsok között is megtalálhatod a számodra ideális darabot. Ha pedig nem tudsz választani, vagy épp az autógumi helyes tárolásával kapcsolatban lennének további kérdéseid, vedd fel velünk a kapcsolatot. Szakértő kollégáink minden fontos kérdésben a rendelkezésedre állnak.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences