ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Az autógumi centrírozás jelentése és hasznossága


Mi a centrírozás jelentése az autógumik esetében? Miben rejlik a hasznossága, és miért nem célszerű megfeledkezni az elvégzéséről? Hogyan történik a centrírozás, illetve mikor javasolt rá sort keríteni? A cikkből minden kérdésre fény derül.

Pontosan mi az autógumi centrírozás jelentése?

A centrírozás a kerekek kiegyensúlyozásának felel meg. A lényege annak az ideális állapotnak az elérése, amikor a kerekek súlypontja középen van. Ennek ugyanis az lesz a hozzáadott értéke, hogy a kerék zökkenőmentesen, rázkódás nélkül forog.

Ami a centrírozás lényegét illeti, a művelet során bevonatos cink és vas keréksúlyok alkalmazása történik. Ezek elhelyezésén keresztül ugyanis minimálisra csökkenthető a kerekek forgás közbeni rázkódása. Ami nem hátrány, hiszen így az értékes autógumi állapota is megóvható.

Hogy miért kulcsfontosságú dolog foglalkozni a centrírozással, azt sok esetben a kivitelezés hiánya mutatja meg. Ennek fényében rögvest megmutatjuk, mekkora problémaforrás is lehet, ha elmarad a kerekeknél ez a feladat.

Az autógumi centrírozás jelentése és hasznossága

Mi történik, ha nem fordítunk figyelmet a centrírozás kivitelezésére?

Ebben a formában könnyedén idézhetjük elő azt, hogy a gumiabroncs nem megfelelően lesz kiegyensúlyozva. Így miután menet közben elérünk egy bizonyos sebességet, onnantól kezdve kellemetlen rázkódás lesz tapasztalható. Pláne akkor, ha tovább növeljük a sebességet.

Ami nem éppen ideális, hiszen a jelenség további problémákat is generálhat. Fájdalmas következménynek bizonyulhat például, hogyha a féltve őrzött és meglehetősen sokba kerülő abroncsok idő előtti és szabálytalan kopása következik be.

Sőt, centrírozás hiányában a jármű felfüggesztésének szükségtelen kopása is megtörténhet. Kulcsfontosságú tehát, hogy már a furcsa rezgés első jeleinek megjelenésekor kerítsünk sort az ellenőrzésre.

Mikor érdemes még foglalkozni a centrírozás kérdésével?

Ahogy arra fentebb is utaltunk már, a furcsa és kényelmetlen rezgés első jelei után már érdemes időpontot foglalni egy közeli megbízható gumiszervízbe. Inkább ellenőriztessük a dolgot mihamarabb, minthogy kockáztassuk az abroncsok és a felfüggesztés állapotát.

A kérdéskör kapcsán a másik kulcsszó a rendszeresség. Kiváló apropót jelenthet egyébként a centrírozás elvégzésére, amikor a téli és nyári gumik közötti időszakos csere történik. Ami jó hír, hogy sok helyen ezt készséggel meg is csinálják.

Ennek köszönhetően mondhatni két legyet lehet ütni egy csapásra. Megspórolva akár a felesleges köröket, no és persze gondoskodva a gumiabroncsok hosszabb távú épségéről.

az autógumi centrírozás jelentése és hasznossága

Hogyan és miként lehet megoldani az autógumik centrírozásának műveletét?

A centrírozás műveletének kivitelezéséhez célszerű a témában jártas gumiszervizhez fordulni. Ott ugyanis nemcsak gyorsan, de a megfelelő technológiával, illetve a szükséges szakértelem mellett valósulhat meg a feladat.

A kifogástalan minőségű gumiabroncsok használatára törekedve tehát kérjünk időpontot egy gumis műhelynél. Ott első körben arra lehet majd számítani, hogy egy speciális gép segítségével vizsgálják a gumik kiegyensúlyozottságát.

Aztán, ha szükség van rá, akkor pikk-pakk meg is valósul a centrírozás. Rövidebb idő alatt, mint arra az ember alapvetően számítana. Ennek fényében még inkább megéri ez a kis plusz odafigyelés, hiszen akár évekkel toldhatja meg az abroncsok élettartamát.

 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences