ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Meddig tarthat valójában egy gumiabroncs szavatossága?


Milyen összefüggés lehet egy gumiabroncs szavatossága és a teljesítménye között? Mi alapján mérhető egyáltalán fel, hogy meddig tekinthető szavatosnak egy gumiabroncs szett? Illetve mikor jobb inkább lecserélni a gumikat?

Ezeken a kérdéseken megyünk végig a bejegyzés keretei között. Reméljük egyúttal, hogy segíteni tudunk minél több autósnak a gumiabroncsok tudatos használatában.

Miért lényeges tudatosan figyelni a gumiabroncsok szavatosságára?

Nagyon egyszerű racionális okokból. Amint a végéhez közelít vagy lejár egy gumiabroncs szett szavatossága, onnantól kezdve drasztikusan csökken egyrészt a teljesítménye, másrészt a megbízhatósága.

Ami ugyebár nem éppen ideális körülmény. Ahhoz ugyanis, hogy vezetés közben a lehető legjobb legyen a kontroll az autó felett, a gumiknak is maximális tapadást kell biztosítaniuk. Ennek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Adja magát viszont a kérdés, hogy mi alapján becsülhető meg egy gumiabroncs szett szavatossága. Úgyhogy mindjárt mutatunk ezzel kapcsolatban néhány közelítő szempontot.

Meddig tarthat valójában egy gumiabroncs szavatossága

 

Mi az a DOT-szám, és miért lehet fontos az autógumik szavatossága kapcsán?

A DOT szám azt segít megtudni, hogy pontosan mikor gyártották a szóban forgó gumikat. A gumiabroncs külső oldalán található, négy karakterből álló jelölésről van egyébként szó. Az első két számjegy a gyártási év adott hetét, a második két számjegy magát a gyártási évet mutatja.

Fontos ugyanakkor tudatosítani, hogy a DOT-szám pusztán a gyártás idejét adja meg. Ami a legritkább esetben jelent egyet a gumik használatba vételének az idejével, a kettő között elvégre gyakran évek is eltelhetnek.

Márpedig a szavatosság szempontjából az a perc lesz a mérvadó, ahogy a gumiabroncsok felkerültek az autóra, és elindult a használatuk. Innentől kezdve érdemes figyelni az állapotukra és az élettartamukra.

Néhány javasolt érték a gumiabroncsok szavatossági idejére vonatkozóan

Legyen szó adott esetben téli, nyári vagy négyévszakos gumikról, bizonyos idő eltelte után mindenképp javasolt a csere. Másképp fogalmazva idővel lejár a gumiabroncsok szavatossági ideje, ezután már nem javasolt a használatuk.

Nagy általánosságban azt lehet elmondani, hogy 6-8 évesnél idősebb autógumikkal nem feltétlenül jó már autózni. Persze sokkal inkább az lenne az ajánlatos, hogy már korábban, 5 vagy 6 éves kor után lépjünk a gumiabroncs cseréjének ügyében.

Persze a szavatosságot tekintve az időtartam csak az egyik változónak felel meg. Ezzel együtt viszont erősen javasolt odafigyelni arra is, hogy az elhasználtság szempontjából mit lehet elmondani az autón lévő gumiabroncs szettről.

Meddig tarthat valójában egy gumiabroncs szavatossága

 

Amit szintén célszerű figyelembe venni a gumik állapotát nézve

A kifogástalan teljesítményt biztosító autógumik használatára fókuszálva szavatosság alatt mindenképp gondoljunk a gumiabroncsok elhasználódásának mértékére is. Ami leginkább a futófelület mélységén keresztül olvasható le.

Hosszabb távon egyértelműen megéri nem várni és nem halogatni a cserét. A kopott, kevésbé stabil és kockázatos gumikkal ugyanis könnyen pórul lehet járni, ehhez elég egy nedves úton történő megcsúszás.

A legjobb nem megvárni, míg vagy az eltelt idő vagy a túlzott használat miatt lejár a szavatosság az autógumik kapcsán. Minél hamarabb oldjuk meg a cserét, annál kedvezőbb esélye lehet a jármű biztonságos használatának.

 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences