ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

A gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzor lényege és hasznossága


Miben rejlik a gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzor lényege? Miben rejlik a hasznossága, illetve miért különösen fontos, hogy autósként tisztában legyünk a jelentőségével, illetve az általa közvetített információkkal?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk részletesen. Igyekszünk minél több hasznos támpontot adni annak érdekében, hogy az autó használata és vezetése optimális guminyomás mellett történhessen.

Pontosan mi is az a gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzor?

A gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzor lényege az angol nyelvű TPMS (tire-pressure monitoring system) fogalmával hozható összefüggésbe. A legfőbb célja figyelemmel kísérni a pneumatikus gumiabroncsokon belüli légnyomást.

Természetesen annak is konkrét célja és hozzáadott értéke van, hogy ez a fajta nyomon követés precízen megtörténjen. Egyrészt ez a megoldás növeli a vezetés közbeni biztonságot. Elvégre sok kimutatás szerint megannyi baleset vezethető vissza a nem megfelelő guminyomásra.

Emellett az sem egy lényegtelen szempont, hogy a gumiabroncsok megfelelő nyomásával együtt az üzemanyag fogyasztását is sikerüljön optimalizálni. Ami egyrészt gazdaságosabb autózást eredményezhet, másrészt a környezetvédelem szempontjából sem lényegtelen. 

A gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzor lényege és hasznossága

Miként tudnak működni a gumiabroncs nyomás ellenőrző szenzorok?

A komplett mechanizmus kétféle módon tud megvalósulni. Az egyik típus sajátossága, hogy indirekt rendszerként az adatokat az ABS szenzorból nyeri. Lényeges vele kapcsolatban, hogy csakis menet közben tud működni. Az igazi hasznosság pedig, hogy alacsony nyomás vagy defekt esetén figyelmeztetést ad.

A másik variációt az úgynevezett direkt rendszerek adják. Ebben a formátumban az abroncs belsejében elhelyezett, vezeték nélküli, elemes szenzorok feladata mérni a nyomást. Egyébként itt a szenzorok jellemzően a szelepbe építve teszik a dolgukat.

Mindegy tehát, hogy melyik típus segíti a dolgunkat autósként. A legfontosabb, hogy a minőségi gumiabroncsok megfelelő nyomására is mindenképp figyeljünk, legyen szó téli, nyári vagy négyévszakos gumikról.

Fontos, hogy a TPMS guminyomás ellenőrző rendszer kötelező megoldás

Méghozzá az EU-ban 2014. november 1. után forgalomba hozott új gyártású autók esetében mindenképp. Vagyis valamennyi gyártó részéről kötelező érvényű szabály, hogy ennek a kialakításáról gondoskodjanak.

Hogy mit jelenthet ez számunkra autósként? Mindenekelőtt extra kényelmes és könnyebb, biztonságosabb használatot. Hiszen egy relatíve újabb autót használva gyakorlatilag instant figyelmeztet minket az autó, ha nem megfelelő a guminyomás.

Persze az még nem jelent egyből megoldást, ha látjuk, és észleljük a problémát. Ilyenkor alapból gondoskodni kell róla lehetőség szerint minél hamarabb, hogy az autógumikban minél hamarabb újfent az optimális guminyomás uralkodjon.

A gumiabroncs nyomás ellenörző szenzor lényege és hasznossága

Általános javaslatok

Akár régebbi, akár új autót használunk, az autógumik kifogástalan működésének érdekében esszenciális kérdés odafigyelni a gumik állapotára. Akár a korszerű technológia, akár a manuális ellenőrzés formájában.

Ennek köszönhetően tudunk gondoskodni róla, hogy a gumik lehetőleg minél tovább képesek legyenek megőrizni a kifogástalan állapotukat, miközben az üzemanyag fogyasztást is sikerüljön a kívánt szinten tartani.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences