ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

4 évszakos gumi jelölése: hogyan ismerjük fel?


Azoknak, akik télen csak ritkán ülnek autóba, városban közlekednek, és nincsenek rászorulva arra, hogy az egészen rossz időjárási körülmények között is vezessenek, a 4 évszakos gumi praktikus és takarékos megoldást jelenthet. Ezen gumik mindig egy kicsit furcsán hatnak, ha egy hagyományos téli vagy nyári abronccsal hasonlítjuk össze. De vajon honnan lehet tudni, hogy tényleg négy évszakos gumiról vagy csak egy újabb kísérleti megoldásról van szó? Mutatjuk a 4 évszakos gumi jelöléseit!

Mikor használható a 4 évszakos gumi?

A 4 évszakos gumi már a megjelenése óta viták kereszttüzében áll. Sokan azt mondják, ezek a gumik valójában mind a nyári, mind a téli gumiknál rosszabb tulajdonságokkal rendelkeznek. Sokan vádolják ezeket az abroncsokat azzal, hogy lehetetlen kompromisszumot jelentenek, hiszen már az abroncs anyaga sem tud ekkora hőmérsékleti határok között egyenletesen teljesíteni.

A modern 4 évszakos abroncsok szerencsére már tényleg viszonylag jól veszik az akadályokat. Ha minden évszakban sokat autózunk, a téli gumi használata fontos, de ha csak ritkán kell hidegben autóba ülni, a négyévszakos gumi még mindig jobb választás, mintha a nyári gumit hagynánk a kocsin.

Michelin CrossClimate - négyévszakos gumiabroncs

A minden évszakban használható abroncsok elsősorban a mélyebb bordázatuk és keményebb kivitelük miatt különböznek a hagyományos, nyári abroncsoktól. A városi autózás során ritkán hajtunk mély hóba vagy sárba, többnyire inkább a nedvesedés és a gumi ridegsége okoz problémát a hideg aszfalton. A négyévszakos gumik képesek kivédeni ezeknek a problémáknak a nagy részét.

Miért félrevezető a 4 évszakos gumi jelölése?

A téli gumikat egyezményesen egy kis hópihe szimbólum jelöli. Ez manapság gyakran kiegészül az M+S vagy MS jelzéssel is. A téli gumi mélyen lamellázott, masszív felépítésű és viszonylag könnyen felismerhető. Csakhogy az M+S jelzést más, a hagyományos nyári gumiktól eltérő abroncsokon is megtaláljuk. Logikus lenne, hogy ezek négyévszakos gumik, de nem biztos, hogy azok.

Az M+S a Mud and Snow, vagyis hó és sár rövidítése. Arra utal, hogy a kerekek jól bírják az ilyen időt. Az M+S jelzést valóban sokszor teszik a 4 évszakos gumikra, jelezve, hogy a mintázatuk ilyen időben is alkalmas. De az M+S jelzéstől még nem lesz egy abroncs négyévszakos. A SUV-okra, városi terepjárókra való kerekeket is előszeretettel jelölik így. Ritkán nyári gumik is megkapják a jelzést, mert a mintázatuk jól állja a nedves sarat, legfeljebb az anyaguk miatt nem javasoltak tartós téli, aszfaltos használatra.

Négyévszakos gumiabroncsok

Ha 4 évszakos abroncsot szeretnénk vásárolni, érdemes az All Seasons (AS) vagy Four Seasons (4S, FS) jelöléseket keresni. A négyévszakos guminak nincsen külön szimbóluma.

Mi a hátránya a négyévszakos gumiknak?

A négyévszakos gumiabroncsok fő hátránya, hogy kevésbé képesek megbirkózni a szélsőséges időjárási körülményekkel és a jeges, havas utakkal. Ezért nem a legjobb választás a hegyvidéki vagy dombos területeken élők számára, ahol az utakat gyakran befújja a hó. A vezetési stílusunk is meghatározza, hogy érdemes-e megvásárolni ezeket a gumiabroncsokat. Ha szeretünk gyorsan és sportosan vezetni, és az autónk lehetőséget ad erre, akkor nem kell feláldoznia ezt a kényelmet a gumiabroncsok cseréjével járó gondok miatt.

Milyen 4 évszakos gumit vegyek?

A négyévszakos abroncsok vásárlásán nem szabad spórolni. Bár ma már kiforrott a technika, mivel ezek a gumik egész évben az autón vannak, fontos, hogy a lehető legjobb minőségű, megbízható és az autónkhoz illő abroncsot válasszunk.

Ma már négyévszakos gumiból is többféle kapható, így léteznek egészen üzemanyagtakarékos kiadások is. Ezek is elérhetők alacsony zajszintű, erősen esőálló kivitelben. Autógumi webshopunk munkatársai szívesen segítenek megtalálni az autóhoz legjobban illeszkedő, tartós és biztonságos megoldást. Keressen bennünket bizalommal!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences