ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Miért ne közlekedjen nyáron téli abroncsokkal?!


 
 
Hogyan változnak a téli gumiabroncs tulajdonságai nyáron?
 
- A téli abroncsok fékútja lényegesen hosszabb nyári időjárási körülmények között
- Az irányíthatóság közel 15%-kal romlik
- Többet fogyaszt az autó, és gyorsabban kopnak az abroncsok

A hosszúra nyúlt idei téli szezon után a vezetők egy része úgy gondolhatja, hogy egész évben fent hagyják autójukon a téli gumiabroncsokat. Ez azonban helytelen gondolat, figyelmeztet Dr. Andreas Topp, a Continental téliabroncs-fejlesztőrészlegének vezetője. „A meleg évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen hosszabb, irányíthatóságuk pedig lényegesen rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké.”

A nyári melegben végrehajtott tesztek eredményei szerint, egy 100 km/h sebességről megkezdett vészfékezés során a téli abroncsokkal szerelt személyautó nagyjából 6 m-rel később kerül álló helyzetbe, mint a nyári abroncsokkal szerelt társa. „Ez több mint egy autóhossz”, jegyzi meg a Continental szakértője, kiemelve, hogy a nyári gumiabroncsokkal szerelt személygépjármű megállásának pillanatában a téli abroncsokkal szerelt jármű sebessége, még mindig 37 km/h. Nyári körülmények között a meghosszabbodó fékút mellett a téli abroncsokkal szerelt autó irányíthatósága is jelentősen romlik, amely különösen a nagy sebességgel végzett elkerülő manővereknél veszélyes. „Nagyjából 15%-os visszaesést mértünk a kormányzási precizitást illetően”, mondja Andreas Topp. Egy nyári gumiabroncsokkal gond nélkül végrehajtható 80 km/h sebességű kikerülési manőver téli abroncsokon már 70 km/h sebesség alatt is kritikus lehet nyári körülmények között.

„Az első mindig a biztonság”, hívja fel a figyelmet a Continental szakértője. A téli abroncsok még azoknak sem jó választás, akik kizárólag városi forgalomban használják autójukat. A meleg évszakban nagyobb a téli abroncsok kopásának mértéke, a gördülési ellenállásuk pedig 15%-kal is nagyobb lehet, érezhetően növelve ezzel az autó fogyasztását. Éppen ezért a Continental mindenkinek azt javasolja, hogy a nyári gumiabroncsokat a meleg évszakban, a téli gumiabroncsokat pedig az év hidegebb hónapjaiban használja.
 
(Forrás: Continental.hu)
TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences