ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Tippek, hogy hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncs élettartamát


Hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncs élettartamát? Ha hatékony megoldásokat keresel, tarts velünk ebben a blogbejegyzésben! Vajon mi az, amire használat közben, valamint a tárolás ideje alatt megéri odafigyelni, és akár éveket segíthet nyerni?

Ezekre a javaslatokra és praktikákra fogunk rámutatni a cikkben. Csak ajánlani tudjuk az elolvasását azon tudatos autósoknak, akik nem szeretnének idő előtt komplett garnitúrákat cserélni. Következzenek tehát a részletek!

Tippek, hogy hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncs élettartamát

Hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncs élettartamát egyszerűen?

Mindegy, hogy egy nyári gumi, téli vagy éppen négyévszakos változat esetén merül fel a kérdés. A megfelelő guminyomás folyamatos fenntartásánál kevés tényező tudja hatásosabban segíteni a várható élettartam maximalizálását.

A dolog persze fordítva is igaz. Amennyiben a használat tartósan nem optimális nyomásérték mellett történik, akkor látványosan lerövidül a használat ideje, mert az abroncs elkopik, és tönkremegy.

Jó hír, hogy ennek a betartása igazán egyszerű. Havonta legalább egyszer mérjük meg egy benzinkútnál vagy saját mérőeszközzel, hogy a gumiabroncsokban lévő nyomás belül van-e a gyártó által javasolt optimális kereten, és korrigáljunk, ha szükséges.

Tudatos és megfontolt vezetéssel szintén meghosszabbítható a használati idő

Függetlenül attól, hogy személy gumi, 4x4 SUV gumiabroncs vagy kisteher garnitúra az, amiről beszélünk. Amennyiben autóvezetésnél mellőzzük a szélsőséges és heves manővereket, úgy szintén sokat tehetünk a gumik élettartamának meghosszabbításáért.

Mit értünk ezalatt pontosan? Például ha egy mód van rá, vegyünk vissza a garnitúrát erősen megterhelő intenzív gyorsításokból, fékezésekből, illetve kanyarvételekből. Pláne, hogy ezekkel a legtöbbször legfeljebb másodperceket lehet csak nyerni.

Kiváltképp mellőzni kell a kátyúzást, illetve a padkázást. Hogyha rossz minőségű útszakaszon haladunk, akkor mérsékeljük a sebességet. Ez egyfajta kímélő vezetési stílusnak felel meg, ami jótékonyan hathat az abroncsokra és azok várható használati idejére.

A futómű megfelelő beállításán is rendkívül sok múlik

Gyakorlatilag egy standard szervízmunkáról van szó, amely a kerekek helyzetét és a kormányzás geometriáját foglalja magába. Több szempontból is ajánlott elvégeztetni, az egyik ilyen a gumiabroncsok élettartama.

Hogy miért? Nagyon egyszerű, ugyanis a futómű nem megfelelő beállítása és működése idő előtti abroncskopást fog generálni. Ahogyan az is, ha elmulasztjuk a futómű átvizsgálásának feladatát elvégeztetni.

Ennek megfelelően ha egy mód van rá, minden egyes megtett 30-40 ezer kilométert követően erősen ajánlott megnézetni a futóművet. Így kisebb lehet a menetzaj, jobban kíméljük az autót, és bizony az abroncsok is tovább fogják bírni.

Tippek, hogy hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncs élettartamát

Még néhány tipp, hogy hosszabb legyen a gumiabroncs élettartama

A kifogástalan minőségű autógumik beszerzésének és használatának a titka, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelünk. A várható élettartam például nemcsak olyankor hosszabbítható meg, amikor a garnitúra fent van a felniken, és épp használjuk őket.

A téli-nyári időszakos csere apropóján mindenképp tanácsos eszközölni egy kiadós ápolást. Lehetőleg vegyszerektől mentes készítmények használatával. A különféle szennyeződések eltüntetése mellett a fedett, csapadéktól és napsütéstől védett, ideális hőmérsékleten való tárolás szintén jótékony hatással lehet a gumiabroncsok várható élettartamára.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences