ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Tévhitek a négyévszakos gumiról


Akadnak olyan tévhitek a négyévszakos gumiról, amelyek a mai viszonyok között csak részben vagy már egyáltalán nem igazak. Sajnos több ilyen téves feltételezés is él a köztudatban, és az igazat megvallva jobb tiszta vizet önteni a pohárba velük kapcsolatban.

Pontosan ezt fogjuk megkísérelni ebben a bejegyzésben. Végigvesszük azokat a városi legendákat és hiedelmeket, amelyek csak gátolnak minket autósként a tudatos és racionális abroncsválasztásban.

Tévhitek a négyévszakos gumiról

Tévhitek a négyévszakos gumiról, amelyek ma már nem állják meg a helyüket

Jó néhány évvel ezelőtt még illethette szakmai kritika azt a teljesítményt, amit ezek az abroncsok tudtak. Mára viszont bátran ki lehet jelenteni, hogy valótlanságot állít az, aki szerint ezek a kivitelek igazából nem jók semmire.

Már egy közepes nívót képviselő gyártó négyévszakos gumi garnitúra kivitelei is tudják azt a teljesítményt, amire tudatos használat mellett szüksége lehet egy autósnak. Ha az abroncs képességei szerint vezetünk, csak az előnyöket fogjuk tapasztalni.

Manapság nem kell tehát félni ettől a kategóriától. A gyártók és mérnökök koncentrált fejlesztő munkájának köszönhetően lépett annyit előre a technológia az elmúlt években, hogy bízni lehessen a télen-nyáron használható gumiabroncsokban.

Egy négyévszakos gumi egyesíti magában a téli és nyári abroncsok előnyeit?

A személy gumik, a 4x4 SUV kivitelek vagy a kisteher garnitúrák esetében is alapvetően arról van szó, hogy a téli és a nyári változatok tulajdonságait ötvözik bennük. Ott van például a mintázatuk, amely rendszerint a téli és nyári borítás egyfajta keveréke.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár ott vannak rajtuk a téli változatokra jellemző lamellák, ezzel együtt az úgynevezett összefüggő minta blokkok is megtalálhatók rajtuk. Utóbbiak inkább a nyári útviszonyok között érvényesülnek igazán.

De meg lehet említeni a keverék összetételét is a mintázatok kialakítása mellett. Egyfajta köztes megoldást jelentenek minden szempontból a téli és nyári garnitúrák között. Azért tévhit, hogy nem jók semmire, mivel mindkét helyzetben hozzák az elvárható szintet.

Tévhitek ide vagy oda, sokan járhatnak jól ezekkel a gumiabroncsokkal

Mindenekelőtt, akik télen vagy a nyári hónapok során nem feltétlenül hajtják az autót minden egyes nap, azok számára tökéletes megoldásnak bizonyulhat. Szemléletes fokmérője lehet a használat gyakoriságának, ha mondjuk havonta átlagosan egyszer tankolunk csak.

Ez azt is jelentheti, hogy erősen havas-jeges időben vagy nyáron a tikkasztó forróságban nem feltétlenül fogunk nekiindulni a sztrádának, ha nem muszáj. Emiatt az abroncsok sem lesznek extrém kihívások elé állítva.

Amennyiben nem okoz gondot a tömegközlekedés igénybevétele, vagy hogy egyszerűen otthon maradjunk rossz időben, akkor igenis lehet racionális döntés a négyévszakos gumiabroncsok választása.

Tévhitek a négyévszakos gumiról

Tévhit-e, hogy négyévszakos gumival spórolni lehet?

Egyáltalán nem, ha az ember betart néhány íratlan szabályt. Például nemcsak téli vagy nyári, hanem négyévszakos kiviteleknél is jobban megéri a minőségi gumiválasztás, mint az indokolatlan garasoskodás. 

Például egy Pirelli, Continental, Hankook, Uniroyal vagy egyéb elismert brand négy darab abroncsa jó eséllyel maradéktalanul kiszolgálja az igényeket. 

Cserébe nem kell évente kétszer gumishoz menni a téli-nyári csere végett. Sőt, ha figyelünk a megfelelő nyomásra, nem hajtunk kátyúba, és a padkázást is kerüljük, akkor gondos vezetés mellett éveken át elvárhatjuk a jó tapadást és a gondtalan autózást.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences