ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Terepjáró gumi: mit, mikor, hogyan?


Egyre divatosabbak az úgynevezett városi terepjárók, a crossoverek vagy az SUV-k. A masszív, magas építésű, négykerék meghajtású autók már nem az erdészetek, rendfenntartó erők és mezőőrök sajátjai, sokan a hétvégi telekre járáshoz vagy a külvárosi ingázáshoz is ezeket a megbízható modelleket választják. De mi a helyzet, ha kerékcserére kerül sor? Lássuk a terepjáró gumikat!

A város nem terep

A városi terepjáró fogalma sem azt jelenti, hogy a kocsink egyformán alkalmas a terepmunkára és az országúti közlekedésre is. A crossoverek és SUV-k csupán olyan járművek, amelyek megfelelően felkészíthetők a kétféle kihívásra. Ebbe a felkészítésbe pedig a megfelelő gumiválasztás is beletartozik.

SUV négyévszakos gumiabroncs

A legtöbben azért vásárolnak SUV-t, mert a magas építés miatt kényelmesen vezethető a legnagyobb forgalomban is, de nem okoz gondot az sem, ha be kell hajtanunk egy külvárosi földútra vagy a hétvégi telekre. Sőt, az autópályán is kényelmesen haladhatunk.

A legtöbben nem terepen használjuk az autónkat - ha erdő szélén, földúttal megközelíthető zöld területen, eldugott utcában lakunk, még nem feltétlenül jelenti, hogy terepen közlekedünk. Lássuk, miért számít ez!

Terepjáró gumi közútra - ilyen is van

4x4-es gumik csoportját összefoglaló néven még mindig terepjáró gumiként emlegetik. Valójában viszont ez a kategória csak annyit jelent, hogy a papucsokat elsősorban összkerék meghajtású kocsikra tervezték.

Ezeken belül létezik egy csoport, amelyik első pillantásra alig különbözik a “normál” közúti gumiktól. Ebbe a kategóriában többnyire alacsony zajszintű terepgumik tartoznak. Ezek nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt a sáros, rögös terepen (cserébe nem mennek tönkre akkor sem, ha megpakolt kocsival hajtunk ki a horgásztó melletti, köves-sziklás dűlőre), kényelmesen használhatók azonban az autópályán és a városban.

A valódi terepjáró gumik

A terepjáró gumik második kategóriáját azok az abroncsok jelentik, amelyek 50-50%-ban alkalmasak a közúti és a terepen való közlekedésre. Ezeknek a gumiknak főleg akkor vesszük hasznát, ha relatíve sokat közlekedünk a civilizációban, de sokszor elhagyjuk a kikövezett utat is. Eldugott telepeket bejáró állatorvosok, ellenőrök, biztonsági őrök élvezik különösen ezeknek a menő hibrideknek az előnyeit.

Terepjáró gumiabroncsok

A teljesen terepre tervezett abroncsok sem kapnak defektet a betonozott úton. Ezeknél az abroncsoknál azonban a durva terephez való alkalmazkodás volt az elsődleges szempont. Ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha tényleg szinte csak falusi földutakon, erdőben, természetben hajtunk. Ezekkel az abroncsokkal élmény meghódítani a dombokat, aszfalton viszont gyorsan kophatnak és növelhetik a terepjáró amúgy is jelentős fogyasztását.

Téli terepjáró gumi

Autógumi webshopunkban számos M+S (Mud&Snow) jelölésű abroncs is kapható. Ezek a gumik kiválóan teljesítenek sáros és behavazott terepen. Sok országban téli gumiként is elfogadják őket, azonban nem igazi téli abroncsok - síeléshez mindenképpen inkább kifejezetten téli gumi beszerzését ajánljuk.

Ha SUV-vel vagy crossoverrel, esetleg klasszikus terepjáróval közlekedünk, mindenképpen érdemes többféle gumit készleten tartani. Igyekszünk mi is számos lehetőséget kínálni vásárlóinknak - a megfelelő abroncsokat akár házhozszállítással is biztosítani tudjuk. A biztonság és a takarékos autózás érdekében a terepjárós életmódnak a gyakori kerékcsere sajnos velejárója. Ebben azonban igyekszünk megbízható partnerek lenni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences