ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Téli gumi vásárlása előtt négy fontos kérdés megválaszolását ne mulasszuk el!


Téli gumi beszerzése előtt létezik négy praktikus kérdés, amelyek mentén lépésről lépésre juthatunk közelebb a kézenfekvő választáshoz. A cikkben egész pontosan ezeket a kérdéseket fogjuk ismertetni.

Bármilyen döntési helyzetben célravezető, ha tudatos kérdések mentén közelítjük meg a dolgot. Ezt fogjuk tenni most is, mivel a gumiabroncs vásárlása egyébként is olyan terület, amelyen rendkívül sok múlik. Pláne télen, amikor ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak.

Téli gumi vásárlása előtt négy fontos kérdés megválaszolását ne mulasszuk el!

Téli gumi keresésekor melyek a leglényegesebb fizikai paraméterek?

Bármely téli gumi esetében a tapadás az egyik, ha nem a legfőbb fizikai paraméter. Különösen a hóval, jéggel vagy egyéb csapadékkal borított utakon, tartósan +7 Celsius fok alatti hőmérséklet mellett. 

A minőségi abroncs síkos és jeges útviszonyok mellett is gondoskodik a biztonságunkról, köszönhetően a speciális mintázatnak. Külön ki kell még emelni a keveréket, avagy a hideg időjárásra optimalizált összetételt.

Ha már a fizikai paramétereknél tartunk, a kiszemelt típusoknál érdemes vetni egy-egy pillantást a fékútra is nedves útburkolaton. Plusz, ha már itt tartunk, a zajszint és az üzemanyag-fogyasztás sem elhanyagolható tényezők.

Mekkora méretű téli gumiabroncs lesz jó az autónkra?

Kisteher, személy vagy 4x4 SUV téli autógumik keresésekor ez a kettes számú kérdésünk. A méretre vonatkozó ajánlásokat tekintve nincs transzparensebb megoldás annál, minthogy ellenőrizzük a gyártó ajánlásait.

A méretválasztás rendszerint azért is egyszerű kérdés, mivel az autók többségénél megegyezik a nyáron használt méretekkel. Külön segíthetnek eligazodni a választásban a speciális jelölések és minősítések is.

Mik is ezek pontosan? Az autógumik oldalán található jelölésekről és minősítésekről van szó. Ezek praktikus módon segíthetnek megtudni, hogy a kiszemelt típus valóban alkalmas-e a hóval borított utakon való közlekedésre, és méretben is passzol-e.

Gondoljuk végig, mennyit szeretnénk invesztálni a négy darab gumi vásárlásába?

Értelemszerűen az ár szempontját sem tanácsos megkerülni a minél tudatosabb választás érdekében. Pláne, mivel több rétege is van a kérdésnek. Legfontosabb, hogy a legolcsóbb az esetek többségében messze nem a legjobb választás.

Minél többször megyünk az autóval a hétköznapok során és hétvégéken, annál inkább megérheti többet invesztálni a négy darab téli abroncs beszerzésébe. Különösen, ha a munkánk miatt vezetünk ennyit, és bizony nagyobb távokat teszünk meg jellemzően.

Ha jól döntünk, akkor öt-hat évre megoldottnak tudhatjuk be ezt a tételt. Ezért nem tanácsos pusztán az olcsót tekinteni prioritásként. De mindjárt jön a plusz segítség, hisz a gyártó ismerete általában jól tükrözi az ár mögött rejlő teljesítményt.

Téli gumi vásárlása előtt négy fontos kérdés megválaszolását ne mulasszuk el!

Hogyan érdemes választani az egyes gyártók termékei között?

Gondoljunk erre úgy, mintha egy bolt polcain látnánk ugyanazt a termékkategóriát. Legfelül sorakoznak a prémium márkák, úgymint a Michelin, a Continental,vagy a Pirelli.

Középen a Barum, Uniroyal vagy mondjuk az Apollo. De szintén megbízható gumiabroncs lehet korrekt teljesítménnyel egy-egy Davanti, Kingstar vagy Lassa szett is a téli viszonyok között.

Mindezek mellett támaszkodhatunk még az egyes brandek termékei kapcsán elérhető tapasztalatokra és véleményekre is. Lényeg, hogy gondoljuk át jól a választást, majd döntsünk az itt taglalt négy kérdés alapján, és nem fogunk mellélőni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences