ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat legyen a gumikon?


Szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat lehet-e a jobb választás az autógumik esetében? Melyik változat előnyei mikor tudnak leginkább kidomborodni, és mi mindent kell megfontolni a választásnál? A cikkből máris kiderülnek a részletek.

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat legyen a gumikon?

Mit jelent a szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat az autógumikon?

Kezdjük a szimmetrikus mintázatú gumiabroncsokkal. Az ilyen típusú téli vagy nyári személygumik vagy egyéb abroncsok esetében a futófelület mindkét oldalán egyenlő nagyságú, azonos kialakítású mintázat kap helyet.

Ebből következik, hogy a gumi bal és jobb oldala azonos funkciókat hivatott ellátni. Ahogy az sejthető, az aszimmetrikus mintázatnál ez máshogy néz ki. Merthogy a gumiabroncs futófelületének jobb és bal oldalán másfajta lesz a mintázat.

Nem véletlenül, mivel a futófelület külső része lesz felelős a stabilitásért. Ennek az oldalnak kell dolgoznia, amikor egy-egy éles kanyarban jön bármilyen manőver. A belső résznek is megvan a maga speciális feladata, ugyanis a vízelvezetés érdekében és a vízen való felúszás megelőzése végett kap ez a rész külön mintázatot.

Milyen előnyök miatt érheti meg a szimmetrikus mintázat mellett dönteni?

Az egyik elsődleges faktor a költséghatékony, pénztárcakímélő üzemanyag fogyasztás és autózás. Ami nem elhanyagolható még akkor sem, ha az általunk favorizált 4x4 SUV gumi garnitúrával heti néhány napot közlekedünk csak.

Az előnyök közé tartozik még, hogy ezek a modellek kiváló úttartást képesek adni, miközben még intenzív igénybevétel mellett is kopásállók maradnak, ráadásul magasszintű irányíthatóságot is biztosítanak menet közben.

Az alacsony gördülési ellenállás miatt csendesen, zavaró hangok nélkül lehet közlekedni az ilyen mintázattal ellátott abroncsokkal. Érthető mindennek fényében, miért favorizálják ezt a kategóriát sokan az autósok között.

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat legyen a gumikon?

Mi minden szólhat érvként az asszimetrikus mintázatú gumik mellett?

Az egyik döntő tényező, hogy minden egyes kanyarnál eltérő erők hatnak a futófelület külső és belső felületére. Emiatt kulcsfontosságú, hogy ilyen típusú gumiabroncsokat választva ellenőrizni kell a kerekek felszerelésekor a jelöléseket, hiszen az “outside” felirat mindig a külső részre kell, hogy kerüljön.

Az aszimmetrikus mintázatú gumiabroncsnak előnye lehet, hogy nagymértékben csökkentheti a vízen való felúszásban rejlő rizikó faktort. Vagyis egy-egy nagyobb esőzésnél, csapadékos időben mindenképp jól jöhet a rendelkezésre állása.

Hasonlóképp előnynek számít, hogy erőteljesebb tapadást tud adni az élesebb kanyarokban. Ebből egyenesen következik, hogy javíthatja a vezetés és közlekedés biztonságát olyankor, amikor a viszonyok távol vannak az optimálistól.

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus mintázat döntsünk inkább?

Az elsődleges szempont ebben a kérdésben is az, hogy maguk a gumiabroncsok a lehető legjobb minőségben álljanak rendelkezésre. Ha ez megvan, akkor szimmetrikus mintázattal főként a városi közlekedésben járhatunk jól.

Az aszimmetrikus mintázat sok esetben hatékonyabbnak számít, ugyanakkor ennek a kiemelt hatékonyságnak magasabb lehet a beszerzési ára. Számolni kell továbbá azzal is, hogy utóbbi változatoknál jobban oda kell figyelni a kopás ellenőrzésére. 

Mindenki maga kell, hogy döntsön tehát a kérdésben, amelynél a döntő faktor a felhasználás várható jellege.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences