ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Segítség! Gumiabroncs oldalfal sérülés történt!


Bár elsőre nem is gondolnánk, defektet kapni viszonylag könnyű. A futófelületet átszúró szögek és csavarok történetétől kezdve egészen érdekes esetekről is hallhatunk. Csakhogy van, amikor a sérülés egészen máshol keletkezik. Mit tehetünk, ha a gumiabroncs oldalfala sérül, és észre lehet-e venni a szokatlan jeleket? Lássuk!

Mi okozhat gumiabroncs oldalfal sérülést?

A gumi futófelülete kopik, súrlódik és nagy terhelésnek van kitéve. Az oldalfal azonban sokkal ritkábban találkozik ilyen mechanikai behatásokkal. Ha itt észlelünk sérülést vagy akár csak gyanús nyomokat, érdemes azonnal megvizsgálni, hogy mi történhetett. Az oldalfal sérülés nagyon alattomos lehet, muszáj komolyan venni.

Az oldalfal hibájának egyik leggyakoribb oka a “padkázás”. Ennek is az alattomosabb változata az, amikor a kerék oldala találkozik valamilyen tereptárggyal. Ez sajnos a leggyakorlottabb autóssal is megtörténhet - egy ismerős például egy nagyáruház parkolójában a beton virágtartó egyik leszakadt elemének ment neki - tolatva parkoláskor ugyanis a földön fekvő betondarab tökéletes takarásban volt.

Defektes autógumi

A jég és a fagyott út is meglepő károkat tud okozni. Gyakran egy beszakadó pocsolya jeges teteje vagy a fagyott sárba vájt keréknyom is fel tudja szakítani annyira a gumi felszínét, hogy az később problémát jelentsen. Sajátos sérülés még, amelyik az autó “ledöccenésekor” keletkezik. Ha árokba csúszunk, rosszul hajtunk le a padkáról, vagy egy kátyú okoz meglepetést, a gumi oldalfala nagy terhelésnek van kitéve, és könnyen bereped, meggyengül, meghibásodik - főleg, ha a kocsit rakománnyal terheljük.

Mit tehetünk az oldalfal sérülés megakadályozása érdekében?

Könnyű lenne azt írni, hogy ne hajtsunk jeges földúton, kerüljük a kátyúkat és ne padkázzuk le a kocsit - de az élet nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy az oldalfal sérülését elkerüljük, ennél többre van szükség.

Defekt ellen az első lépés, ha indulás előtt tényleg megvizsgáljuk a kerekeket, időnként a belső oldalt is, főleg, ha gyakran közlekedünk rázós terepen vagy megpakolt kocsival.

Az erősített oldalfalú abroncsok jó befektetést jelentenek azoknak, akik kénytelenek megterhelt autóval közlekedni. Ha furgonunk, kombink, dobozos autónk van, ellenőrizzük, hogy a használhatunk-e ilyen gumit! Bár ezeknek az abroncsoknak az ára kicsit magasabb, de egy defekt elkerülésével hamar megtérülnek a költségek.

Elhasznált autógumi

A gumi is elöregszik

Az oldalfal sérülés ritkán keletkezik magától, normál használat közben. Arra viszont nagyon fontos figyelni, hogy az elöregedett, régi kerekek gyakran megtörnek, megroppannak a fal terhelési pontjai mentén. A gumiabroncsokat legalább 5 évente célszerű cserélni, ha pedig hosszú állásból “ébresztjük” az autót, különösen fontos a megfelelő vizsgálat.

Gumiabroncs webáruházunk kínálatából akár házhozszállítással is biztosítunk gumit a legkülönfélébb célokra és típusokhoz. Reméljük, ezzel is hozzá tudunk járulni a biztonságosabb közlekedéshez.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences