ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Rejtélyes jelölések: az M+S jelentése az autógumikon


Az új autógumi vásárlása sokszor a tapasztaltabb sofőröknek is kihívást jelenthet. Különösen akkor, ha az abroncsok oldalfalán található jelöléseket kell értelmezni. Az egyik ilyen kód, az M+S jelentése tapasztalataink szerint különösen sokszor okoz fejtörést.

Most megmutatjuk, hogy mit is jelent pontosan ez a rejtélyes kód, és hogy miért érdemes odafigyelni rá abban az esetben, ha szeretnénk, hogy az általunk vásárolt autógumi hosszú életű legyen.

Rejtélyes jelölések: az M+S jelentése az autógumikon

Az M+S jelentése: mit takar a rövidítés?

Az M+S jelölés sokak számára félrevezető lehet, hiszen nemcsak nyári és négyévszakos abroncsokon, de téli gumikon is találkozhatunk velük. Ennek oka, hogy ez egy időjárással kapcsolatos tulajdonságra utal, amely minden évszakban jól jöhet.

Az M+S nem más, mint az angol “Mud and Snow”, azaz a “hó és sár” rövidítése. Ez a jelölés azt ígéri, hogy az adott abroncsok jól bírják az ilyen jellegű időjárást, hiszen mintázatuk könnyen kiveti magából a havat és a sarat is.

A jelzést sokszor használják négyévszakos abroncsokon, ami azt hivatott jelezni, hogy a mintázatuk havas, sáros, nedves időben is használhatóvá teszi őket. Fontos azonban tudni, hogy az M+S jelzés önmagában még nem tesz egy autógumit négyévszakossá. Ha azonban az M+S mellett egy hópihe-szimbólummal is találkozunk, abban az esetben az adott abroncs téli mintázattal lett ellátva.

Ritkán ugyan, de a nyári gumik közt is találkozhatunk olyan modellel, amit az M+S, azaz sár- és hótűrő jelöléssel láttak el. Ezeknek az autógumiknak a mintázata jól állja a nedves sarat, az anyaguk miatt azonban nem javasoltak a tartós téli, aszfaltos úton történő használatra. De a gyártók a SUV-okra való gumikat is gyakran jelölik az M+S kóddal.

Kinek lehet jó választás az ilyen autógumi?

Az M+S jelölés fontos szempont lehet az új gumiabroncs vásárlása során, különösen abban az esetben, ha rendszeresen használjuk járművünket téli körülmények és sáros útviszonyok mellett. Ezek a tényezők ugyanis különleges kihívások elé állíthatják az autógumikat. Az M+S jelöléssel ellátott modelleket kifejezetten arra tervezték, hogy az ilyen körülmények között is képesek legyenek helytállni, és hosszú élettartamot biztosítsanak.

Az M+S abroncsok több olyan jellemzővel is rendelkeznek, amelyek előnyösek lehetnek a téli időszakban. Speciális mintázatuk lehetővé teszi a jobb tapadást a havas és jeges útfelületeken is. Ezenfelül sokszor különleges gumikeverék felhasználásával készülnek. Ez segít abban, hogy hideg időjárás esetén is megfelelően rugalmasak maradjanak, jobb legyen a tapadásuk, és a lehető legoptimálisabb teljesítményt biztosítsák.

Rejtélyes jelölések: az M+S jelentése az autógumikon

Nem feltétlenül téli használatra tervezték

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az M+S jelentése nem egyezik meg azzal, hogy a választott abroncs téli gumi lenne. Önmagában csak azt jelenti, hogy az adott autógumi havas és sáros felületen jobban és biztonságosabban teljesít.

Akadnak olyan országok is, ahol a szabályok szerint az M+S gumikat téli gumiként is használhatjuk. Mielőtt azonban útnak indulnánk velük, érdemes tájékozódnunk azt illetően, hogy a célországban, valamint az utazás során érintett egyéb országokban milyen törvények vonatkoznak a téli gumi használatára.

Amennyiben pedig személyautóra, SUV-ra vagy kisteherautóra keresünk megfelelő abroncsokat, érdemes szétnézni nálunk, az Olcsobbgumi.hu webáruházban, ahol a legjobb minőségű lehetőségek közül lehet válogathatni. Amennyiben nem vagyunk biztosak a döntésben, a szakértő kollégák készséggel állnak rendelkezésünkre.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences