ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Praktikus tippek, hogy a gumiabroncs cseréje flottul történjen


A gumiabroncs cseréje, a folyamat zökkenőmentes megvalósítása és a cseregumi átgondolt kiválasztása komoly szerepet játszhat a hosszú távon is zavartalan vezetés, illetve autózás elősegítésében.

A cikkben összeszedtük azokat a tudnivalókat, amik a gumiabroncs cseréjét, annak az időszerűségét, valamint a kivitelezését illetően fontosak lehetnek.

Élethelyzetek, amikor a gumiabroncs cseréje egyértelműen indokolt

gumiabroncs cseréje a legtöbb autós számára évente legalább két alkalommal megoldandó feladat, mégpedig a téli és nyári periódus váltakozása miatt. Vagyis késő ősszel a nyári gumikat javasolt télire cserélni a biztonságos autózás elősegítése végett, kora tavasszal pedig megfordul maga a folyamat.

Gumiabroncs csere

Ez a teendő egyedül akkor nem jön elő, ha négyévszakos abroncsok vannak fenn az autón. A gumiabroncs cseréjét indokló egyéb tényező pedig vagy a felületet ért mechanikai sérülés vagy pedig az elhasználódás, illetve a szavatossági idő lejárta lehet.

Mi alapján dönthető el, hogy mikor jött el a gumiabroncs cseréjének ideje?

A téli-nyári átállásnál, valamint a mechanikai sérüléseknél viszonylag egyértelmű a helyzet, hiszen a körülmények miatt nincs más választás, cserélni kell a gumikat. Más a helyzet azonban olyankor, amikor az elhasználódás mértékét kell megállapítani.

Ilyenkor leginkább a szemmértékre célszerű hagyatkozni, mégpedig alaposan megvizsgálva a gumiabroncsok kopásának mértékét. Hatósági elvárások szerint személyautóknál 1,6 mm, teherautók esetében pedig 3 mm minimum a profilmélység. Persze erősen javasolt eddig a határig nem várni.

Ezenfelül figyelni kell arra, hogy az autón használt gumik kopása egyenletes legyen. Ha pedig már öt vagy hat éve ugyanazok az abroncsok vannak fenn, akkor pedig a szavatosság közelgő lejárta miatt válik indokolttá a gumicsere.

Érdemes-e megpróbálkozni a gumiabroncs cseréjével önállóan?

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet mindez, hiszen a gumiabroncsok cseréjének otthoni kivitelezésével megspórolható az időpontfoglalással, sorban állással és várakozással kapcsolatos macera. Persze nem árt, ha jártasnak számítunk az autógumik cseréjében, és a szükséges szerszámok is kéznél vannak.

Gumicsere házilag

Egyszerűbb maga a művelet, ha a téli és nyári abroncsok külön felnin futnak, hiszen így egy szimpla kerékanya kulcs segítségével percek alatt végezhetünk is. Ha viszont a gumikat le is kell venni a felniről, majd pedig a csereabroncsot a helyére kell illeszteni, az a feladat már sokkal több hozzáértést igényel.

Éppen ezért mindent egybevetve bölcsebb dolog lehet felkeresni egy megbízható gumiszervizt, és egyszerűen rájuk bízni a feladatot.

Így célszerű új gumiabroncsot választani az autóhoz

Először is ellenőrizni kell a gumiabroncsok méretére vonatkozó kívánalmakat, majd pedig át kell gondolni a felhasználás várható jellegét. Érdemes kalkulálni a téli és nyári vagy pedig a négyévszakos gumik előnyeivel és hátrányaival, majd eszerint választani az opciók között.

Fontos aspektus lehet az ár-érték arány kérdése. A gumiabroncsok beszerzésére fordítható pénzügyi keretet érdemes aszerint igazítani, hogy az autót jellemzően napi szinten használjuk, vagy csak hetente egy vagy két alkalommal vesszük elő.

Ha pedig nehezen sikerül dűlőre jutni a márkák, illetve az egyes típusok között, akkor az alábbi elérhetőségeken szívesen nyújtunk segítséget a választáshoz.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences