ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Olcsó vagy drága gumiabroncsot válasszak? - Lássuk a döntés legfontosabb szempontjait!


Az “olcsó vagy drága gumiabroncsot válasszak” kérdés jó eséllyel a legtöbb autós esetében megfogalmazódik, ahányszor csak esedékessé válik a csere. Viszont nagyon nem mindegy, mennyire sikerül tudatosan dönteni a kérdésben.

Szerencsére akadnak olyan örökzöld szempontok, amelyeket ha az ember figyelembe tud venni, akkor nehéz melléfogni a választást illetően. Pontosan ezeket fogjuk máris részletezni a bejegyzésben.

Olcsó vagy drága gumiabroncsot válasszak?

Mi számít olcsó és drága gumiabroncsnak?

Értelemszerűen autósonként eltérhet ennek a megítélése. Nem mindegy, hogy kinek mik az anyagi lehetőségei, mennyit használjuk az autót, és mennyire prioritás ez a kérdéskör. Vegyünk például egy nyári 4x4 SUV gumiabroncsot példaként.

Egy-egy szett beszerzését ki lehet hozni akár jóval a 100 ezer forintos szint alatt is. Ezzel együtt az egyéni igények mentén arra is megvan a lehetőség, hogy akár darabonként is jóval többet invesztáljunk a beszerzésbe.

Másrészt a drága vagy olcsó kérdésre valójában csak évek múlva kaphatunk választ. Hisz a kezdeti befektetés megtérülése vagy nem térülése annak a függvénye, hogy a használat időtartama alatt rendelkezésre áll-e a kellő tapadás, stabilitás és biztonság.

Az ár mellett milyen szempontok lényegesek még gumiválasztásnál?

Ahogy fentebb is javasoltuk, gondoljunk a megtérülésre, avagy az ár-érték arányra. Ez ugyanúgy igaz személy gumik, 4x4 SUV vagy kisteher szettek beszerzése kapcsán téli, nyári vagy akár négyévszakos típusban.

Meg kell nézni olyan paramétereket, mint az üzemanyag-takarékosság besorolása, a fékút nedves vagy száraz úton, illetve a zajszint. Ezeket kell párba állítani azzal, hogy milyen gyakran vesszük elő az autót, mennyit megyünk, és milyen a vezetési stílusunk.

Egy igencsak kézzelfogható iránytű a kérdéskörben a gyártó kiléte. Ebből a szempontból felső kategóriásak a Michelin, a Continental vagy a Pirelli termékei. De a Hankook, Uniroyal vagy Barum brandeket is említhetjük egy polccal lentebb.

Kulcsfontosságú összetevő a beszerzett abroncsok állapotának megőrzése is

Avagy hiába adunk ki relatíve sokat egy prémiumnak vélt szettre, ha utána nem figyelünk oda rá úgy, ahogy kellene. Egy olcsó vagy drága gumiabroncsot is óvni kell a kátyútól, a padkázástól, a mechanikai sérülésekről.

Aztán nagyon nem elhanyagolhatók a tárolás körülményei sem. A téli-nyári időszakos csere után az éppen nem használatban lévő szettet száraz, napfénytől védett helyen a legjobb tárolni, hogy hosszú éveken át a legjobb teljesítményt tudja leadni.

Mindezek mellett a megfelelő guminyomásra is folyamatos jelleggel ügyelni kell. Sem a túlfújt, sem a túlzottan lapos állapot nem kedvező ugyanis a tartós hasznosításra nézve.

Olcsó vagy drága gumiabroncsot válaszzak?

Olcsó vagy drága gumiabroncsot válasszak?

A legtöbb autós a minőségi gumiválasztás döntésével jár jobban a tapasztalatok alapján. Vagyis nagy eséllyel jobban megéri inkább a drágát, mintsem az olcsót választani. Merthogy az olcsó beszerezhetőség legtöbbször minőségbeli hiányosságra utal.

Persze az arányok betartására azért nem árt odafigyelni. Döntsünk az anyagi lehetőségeinkhez mérten, és gondoljunk a használat jellegére, gyakoriságára. Majd ennek fényében válasszuk azt a gyártót és azt a szériát, amelyik leginkább a közös halmazában van az előre felállított elvárásoknak. Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni, nyugodt autózást kívánunk mindenkinek!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences