ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mutassa meg a gumi, ha kopott...


 
A legjobb találmány, hogy laikusok is felismerjék a kopott gumit. A gumisoknál sokan panaszkodnak, hogy nem tudják, mikor kopott a gumi.
 
Két kínai formatervező most előállt egy olyan elképzeléssel, amellyel még azok számára is jelezni lehet az abroncsok rossz állapotát, akik egyébként semmit nem értenek az autókhoz.
 
Sokan elfeledkeznek róla, hogy a gumik az autó kopóalkatrészei közé tartoznak, időnként cserélni kell őket, hogy ne veszélyeztessék a közlekedésbiztonságot. Egy átlagos gumiabroncs élettartama futástól függően nagyjából 20.000 km. Ez után indokolt a gumiabroncs cseréje. Idővel a gumiabroncs-futófelülete elkopik, a hornyok és csatornák is, amelyek segítenek például a vízelvezetésben és a tapadásban. Ennek eredménye a megcsúszás veszélye és a gépjármű kezelhetőségének csökkenése és a fékút jelentős növekedése.
 
Erre talált két kínai tervező megoldást. Az ő elképzelésük nagyon egyszerű. A gumiabroncs profilja alá egy olyan, jelen esetben narancs színű réteget képzelnek el, amely a gumiabroncs kopásakor fokozatosan előtűnik. A gumigyár így pontosan jelezhetné a felhasználók felé, hogy mennyi kopást tart még biztonságosnak az adott gumikeverék és mintázat mellett, a feltűnő szín pedig ösztönözné az autósokat, hogy időben cseréljenek abroncsot.
 
A Discolor Tyre névre keresztelt találmánnyal egy tervezői díjat már nyertek a kínaiak, de még nagy kérdés, hogy a gumigyártók is látnak-e fantáziát az ötletben. Minden esetre nincs olyan technológiai kihívás az elképzelésben, amely ne állna rendelkezésére a gumiabroncs gyártóknak.
 
TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences