ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mit lehet tenni gumi peremvédő sérülés esetén?


Milyen megoldás állhat a rendelkezésünkre olyankor, amikor egyértelmű jelei vannak a gumi peremvédő sérülés meglétének? Miben rejlik egyáltalán a gumi peremvédő hasznossága, illetve hogy bizonyosodhatunk meg a rendelkezésre állásáról?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk tehát a bejegyzés keretei között. Nyilván a központi kérdésünk az lesz, hogy ilyen esetben mi lehet a célravezető eljárás.

Kezdjük ott, hogy mit is jelent pontosan a gumi peremvédő?

Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy gumi peremvédő alkalmazásának alapvetően a mechanikai védelem biztosítása és megerősítése a célja. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felnikarikához egészen közel úgynevezett kiemelkedő gumiváll kialakítása történik.

Ahogyan arra az elnevezés is utal, ez a viszonylag enyhe kitüremkedés hivatott tompítani a gumit külsőleg érő mechanikai ráhatások és ütések nemkívánatos következményeit. Vagyis az esetleges sérülések minimalizálását szolgálja.

Mit lehet tenni gumi peremvédő sérülés esetén

Mi alapján ismerhető fel a peremvédővel ellátott autógumi?

Ahogyan az a többi technikai jellemző kapcsán megszokott, a peremvédő meglétével kapcsolatban is a kiszemelt gumik oldalsó falain meglévő feliratokat célszerű szemügyre venni. Nézzük is meg részletesen, hogy a szóba jöhető jelzések közül melyik mit jelent pontosan:

Egyébként nem minden autógumit szokás peremvédővel ellátni. A hagyományos értelemben vett normál gumiknál például hiába is keresnénk ilyesfajta megoldást. Mégpedig azért, mivel az esztétikusabb megjelenés érdekében ezeknek a gumiknak a szerelése dísztárcsás lemezfelnire történik. A peremvédő profilja ellenben nehezítő körülményt jelentene a dísztárcsa alkalmazását illetően.

Fontos, hogy a gumi peremvédő sérülését sajnos nem lehet teljesen kizárni

Habár az alapvető funkciója a mechanikai védelem biztosítása, ettől függetlenül a gumi peremvédő sem sérthetetlen. Fontos tehát előre kalkulálni azzal, hogy a gumi peremvédő főként a kisebb ütközésekkel és horzsolásokkal szemben eredményes.

Ha komolyabb ütközés vagy mechanikai ráhatás következik be, akkor bizony már nem feltétlenül tud 100%-os védelmet garantálni. Vagyis nemkívánatos helyzetekben a gumi peremvédő sérülésének a lehetősége is fennáll. Adja magát természetesen a kérdés, hogy mi lehet a célravezető megoldás ilyen helyzetekben.

Mit lehet tenni gumi peremvédő sérülés esetén

Mit érdemes tenni, ha egyértelműnek tűnik a gumi peremvédő sérülés?

Először is célszerű saját szemmel megbizonyosodni róla, hogy ténylegesen a gumi peremvédő sérült-e meg a gumi felületén. Győződjünk meg róla, hogy a sérült gumi állapota megengedi-e, hogy elautózzunk a legközelebbi gumiszervízbe.

Amint lehet, célszerű hozzáértő szakembernek megmutatni tehát a gumi peremvédő sérülését, illetve a gumi állapotát. Szerencsés kimenetelnél akár a javításnak is lehet reális esélye, no és persze racionális indoka.

Hogyha komolyabb a sérülés mértéke, akkor bizony nem sok mindent tehetünk. Amennyiben a gumi peremvédő sérülés tényleg menthetetlennek bizonyul, akkor indokolt lehet akár a gumiabroncs komplett cseréje is.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences