ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mit jelent a kagylós kopás az autógumik esetében?


Mit értünk azalatt egész pontosan, amikor az autógumik esetében a kagylós kopás jelensége alakul ki? Milyen oka lehet a kialakulásának, illetve mit lehet tenni a javítása, vagy pedig a megelőzése érdekében?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten, remélhetőleg hathatós segítséget nyújtva annak elkerüléséhez, hogy a címben taglalt nemkívánatos jelenség egyáltalán elő tudjon fordulni. Merthogy tényleg nem árt, ha sikerül kivédeni a dolgot.

Mit jelent a kagylós kopás az autógumik esetében?

Mit is értünk pontosan az autógumik kagylós kopása alatt?

A kagylós kopás azt jelenti a gyakorlatban, hogy az autógumi futófelülete nem egyenletesen kopik. Vagyis azt lehet észrevenni, hogy az egymástól eltérő helyeken messze nem ugyanolyan a kopás mértéke.

Látványra egyébként ez úgy néz ki, hogy kagylószerű mintázat alakul ki a gumi futófelületén. Innen ered tehát maga a megnevezés. Mondanunk sem kell természetesen, hogy nem éppen egy ideális állapotról van szó.

Amit egyébként akár kézzel is lehet érzékelni. Mindössze annyit kell tenni, hogy a gumit szépen görgetjük a menetiránynak megfelelően, miközben a kezünket rajta tartjuk. Így könnyedén kitapintható a kagylószerű mintázat.

Mi idézheti elő a gumik kagylós kopásának a kialakulását?

Amikor észrevesszük, hogy kagylós kopás alakult ki az autógumikon, akkor a hibát előidéző tényezőt a lengéscsillapító környékén érdemes keresni. Ugyanis a jelenség főként amiatt alakulhat ki, mert a lengéscsillapító nem megfelelő funkcionalitása miatt az autó már nem képes az úthibák hatékony kivédésére.

Vagyis csökken az ellenállás az útfelület egyenetlenségeivel szemben. Ennek pedig akaratlanul is az lehet a következménye, hogy a gumi egyenetlenül kopik, magyarul kialakul a kagylós kopás.

Egyébként ez nemcsak látványra, hanem hangzásra is érzékelhető vezetés közben. Merthogy a jelenség előrehaladott állapotában menet közben furcsa búgó hangot lehet hallani a gumiabroncsok irányából.

Mit lehet tenni, hogyha a gumik egyenetlen kopása már előrehaladott állapotban van?

A helyzet az, hogy nem sok mindent. Fontos ugyanis leszögezni, hogy a kagylós kopás jelenségének a javítása jelen állás szerint nem kivitelezhető. Vagyis ha egyszer a gumik elkezdtek kopni, ráadásul egyenlőtlenül kopni, onnan már nem igazán van visszaút.

A legjobb, amit csak tehetünk, ha folyamatos jelleggel figyeljük az abroncsok állapotát. Ha pedig szükségszerűnek ítéljük meg a dolgot, akkor a kopott és már elhasznált autógumikat értelemszerűen jobb lecserélni.

Hogy a csereként választott gumik téli, nyári vagy négyévszakos változatok lesznek prémium-, illetve középkategóriát képviselő gyártók termékei mellett letéve a voksunkat, az nyilván egyéni preferencia kérdése.

Ugyanakkor azt fontos lehet észben tartani, hogy legközelebb célszerű elkerülni a nem szabályos kopás jelenségét. Ugyanis az ilyen jellegű kopás igenis megelőzhető.

Mit jelent a kagylós kopás az autógumik esetében?

Mi kell ahhoz, hogy a kagylós kopás esélyét ki tudjuk védeni?

Ahogyan azt már fentebb is említettük, a jelenség hátterében a lengéscsillapító hibája keresendő. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy pontosan mire lehet szükség a hiba kivédéséhez, illetve megelőzéséhez.

Gyakorlatilag nem kell mást tenni, mint rendszeresen ellenőrizni a lengéscsillapítók állapotát, illetve megfelelő működését. Hogyha ezt sikerül a szükséges gyakorisággal megtenni, azzal eredményesen megelőzhető a nem egyenletes gumikopás kialakulása.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences