ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mit jelent a gumi váltóméret, s milyen jelentősége lehet?


Mit jelent a gumi váltóméret és mi a lényege az autóknál? Miért érheti meg vele külön is foglalkozni, és milyen előnyökkel járhat vezetés közben? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg máris a bejegyzésben.

Különösen a téli-nyári csere apropóján lehet kiemelt jelentősége a témakörnek, hiszen a tudatos választáson rendkívül sok múlhat. Akár a fogyasztást, akár a menet közben tapasztalt biztonságot tekintve. Úgyhogy ennyi talán elég is előzetesen, most következzenek a részletek.

Mit jelent a gumi váltóméret, s milyen jelentősége lehet?

Mit jelent a gumi váltóméret pontosan?

Tudvalevő, hogy minden egyes autóra vonatkozóan meghatározott a gumiabroncsok javasolt mérete. Azért, hogy a járműnek menet közben meglegyen a tapadása, a vezetés biztonságos és zökkenőmentes legyen.

Bizonyos mértékig viszont elképzelhető, hogy valaki eltérjen ettől a tartománytól. Vagyis akadnak olyan gumik, amelyeknek a méretei bizonyos mértékig eltérnek az eredetileg használt abroncsok méreteitől.

Fontos, hogy ezen a téren meg kell maradni az ésszerű kereteknél. Magyarul lehet módosítani kicsit a gyárilag előírt és javasolt kereteken, ugyanakkor még bele kell esni a biztonságos vezetést garantáló mérettartományba.

Milyen indokok szólhatnak a gumi váltóméret alkalmazása mellett?

Sok autós a fogyasztás csökkentése miatt dönt így. Ha keskenyebb autógumik használata mellett köteleződünk el, akkor ennek meglehet az esélye. Cserébe viszont a menetbiztonság csökkenhet, hiszen kisebb lesz a tapadás. Éppen ezért elképesztően fontos betartani a határokat.

Talán ennél is gyakoribb motiváció a sportosabb megjelenés. Ezt jellemzően a szélesebb abroncsok használatával lehet elérni. Számolni kell viszont azzal, hogy mindez növekvő fogyasztással, nehezebb kormányzással és jelentősen csökkenő menetkényelemmel járhat.

Úgyhogy jól meg kell gondolni a dolgot. Felmerülhet még lehetőségként az is, amikor a téli gumikra történő váltás keretei között akarunk foglalkozni a kérdéssel. Adott esetben ugyanis ebben a formában is elérhető a hatékonyságnövelés.

A gumi váltóméret kérdése télen és nyáron

A télen, illetve a nyáron használatos garnitúrát tekintve külön is felmerülhet annak a lehetősége, hogy a kétfajta szezonban más legyen a mérettartomány. A legjobb, ha a választásnál az időjárási viszonyok által generált körülményeket vesszük alapul.

Ami nem jelent mást, minthogy a téli gumik lehetnek kicsivel kisebbek. Ennek az lehet a pozitív hozadéka, hogy adott esetben a havas, nyirkos, nehezebb körülmények között jobban kezelhető a gumiabroncs.

Március-április környékén pedig, amikor ellentétes irányban változnak a körülmények, egy kicsit a másik véglet felé lehet elmozdulni. Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a nagyobb, vastagabb változatok adott esetben eredményezhetnek hatékonyságnövelést.

Mit jelent a gumi váltóméret, s milyen jelentősége lehet?

Mi alapján a legjobb dönteni a kérdéskörben?

A leghasznosabb kiindulópont az, ami az autó használati utasításában le van írva. Ha ettől el is szeretnénk térni, az ésszerű keretek betartása rendkívül fontos. Vegyük figyelembe a felni átmérőjét és szélességét, illetve a gumiabroncsok szélességének és az oldalfal magasságának arányát.

Még fontosabb talán, hogy válasszunk minőségi gumikat. Ez jelentheti ugyanis a stabil alapot ahhoz, hogy igény szerint variálni tudjunk a méret kérdésében. Ha pedig nem vagyunk teljesen biztosak a dologban, a legjobb ötlet egy megbízható szakembertől segítséget kérni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences