ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Minden (is), amit a téli gumi futásteljesítménye kapcsán tudni érdemes


Mi befolyásolja a téli gumik futásteljesítményét, illetve miként számolhatunk az abroncsok várható élettartamával autótulajdonosként? A cikkben ezekre a kérdésekre adunk majd pontos választ.

Megnézzük tehát a téli gumik bekerülési ára és a várható futásteljesítménye közti relációt, egyúttal kitérünk majd arra is, hogy milyen tényezők függvényében tudunk folyamatosan tisztában lenni az autón lévő gumik fizikai állapotával és minőségével.

A téli gumi ára és a várható futásteljesítménye között szoros lesz az összefüggés

Persze ebben nincs is semmiféle meglepetés. Ha csak nem tenyerelünk bele véletlenül valami nagyobb tévedésbe, a magasabb árért cserébe rendszerint olyan téli gumikat fogunk kapni, amelyeknél hosszabb várható futásteljesítménnyel kalkulálhatunk.

Maga a futásteljesítmény egyébként a téli gumi életkora, valamint a vele megtett kilométerek függvényében alakul. Előbb vagy utóbb valamelyik tényező miatt a gumik csereéretté válnak.

Téli és nyári gumi összehasonlítás

Télen általában kevesebbet autózunk, úgyhogy a gumik kopása is ritkábban történik meg. Rendszerint az 5-6 éves életkor az, aminek a tudatában már egyértelműen javasolt lesz cserélni a látszólag még jó állapotban lévő téli gumikat is, mivel számolni kell az anyag fáradásával, illetve a szavatosságának a lejártával.

Minden attól függ, mennyit és hogyan használjuk a téli gumiabroncsokat

Sok olyan autós akad, aki éves szinten alig használja a gépjárművet néhány ezer kilométernél hosszabban, télen pedig még ritkábban veszi elő a kocsit a garázsból.

De persze akadnak olyanok is, akik simán levezetnek több tízezer kilométert is éves viszonylatban, mert ez a munkájuk. Náluk például nagyon is sokat számíthat a téli gumi futásteljesítménye. Úgyhogy nekik erősen ajánlott lesz utánanézni annak, hogy ár-érték arányban melyik téli abroncsokkal járhatnak a legjobban.

Mit mondanak a gyártók a téli gumik futásteljesítménye kapcsán?

Leginkább a gyártók vagy pedig a témában jártas szakértők véleményére lehet adni egy-egy téli gumi futásteljesítményét illetően. Vagyis új téli gumi beszerzése előtt nem árt alaposan megnézni, hogy a kiszemelt modellek kapcsán milyen visszajelzéseket, teszteredményeket látunk.

Téli gumi futásteljesítmény

Persze az sem lesz mindegy, hogy mennyit szánunk az egész szettre. Hogyha hetente többször hajtjuk az autót, esetleg nagyobb távokat teszünk meg munka vagy egyéb elfoglaltság címén, akkor jobban járhatunk egy drágább, de minőségibb téligumi-szettel.

Merthogy a várható élettartamot ha nem is tudjuk kitolni, ettől függetlenül a futásteljesítmény, valamint az úttartás szempontjából nyugodtak lehetünk.

Így tudhatjuk meg, mennyi idősek aktuálisan az általunk használt gumiabroncsok

Használt autót vásárolva vagy egyéb indokok miatt is gyorsan ellenőrizhető egyébként, hogy az autónkon lévő téli gumikat pontosan mikor gyártották. Ehhez elég megnézni a gumik külső felületén lévő négy számjegyet, vagyis a DOT számot.

Közülük az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő pedig a gyártási évet mutatja. Ez tehát lehet egyfajta kiindulópont annak kapcsán, hogy mikor válhat majd esedékessé a téli gumi cseréje. Persze nem árt folyamatosan ellenőrizni a kopás, illetve az esetleges mechanikai sérülések meglétét sem ahhoz, hogy a téli abroncsok futásteljesítménye a kielégítő tartományban maradjon.

Amennyiben ideje beszerezned az új abroncsokat, nézz körül webáruházunk kínálatában!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences