ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Minden, amit a felniméretek kapcsán tudni érdemes


A felniméretek átgondolt megválasztása kulcsfontosságú lehet annak kapcsán, hogy az autónk valóban a legjobb teljesítményt legyen képes leadni, mégpedig tartósan és megbízhatóan. Éppen ezért szedtük össze a bejegyzésben a felniméretekre vonatkozó fontosabb tudnivalókat, remélhetőleg segítséget nyújtva így a választáshoz.

A felni méretének fontossága az autó teljesítménye és megbízhatósága kapcsán

A kifogástalan vezetési élmény, a stabil úttartás, valamint a megbízhatóság jegyében a megfelelő gumi kiválasztása mellett a felniválasztás kapcsán is fontos megfontoltan eljárni. A felninek ugyanis passzolnia kell az autó méretéhez és adottságaihoz, emellett pedig a választott gumik tulajdonságaival is összhangban kell lennie.

felni méret jelölés

A felniméretek kapcsán felhasználóként nem biztos, hogy kapásból könnyedén boldogulunk. Nézzük meg tehát, mit is jelentenek a méretre vonatkozó jelölések.

A felni méretét reprezentáló jelölések és mutatószámok

A könnyebb szemléltetés végett célszerű vennünk egy konkrét példát. Legyen tehát a felni jelölése 7,5Jx17 5x112 ET35. Ebben az esetben a 7,5J érték a felni szélességét mutatja meg, mégpedig collban kifejezve.

A második érték, vagyis a 17-es szám a felni átmérőjét adja meg, szintén collban mérve. Gumiabroncs választáskor kimondottan fontos, hiszen iránytűként szolgál a méret kapcsán. Az 5x112 érték azt mutatja meg, hogy a felnit pontosan hány csavar fogja a kerékagyra, továbbá milyen nagyságú a felnit rögzítő csavarok által formált kör átmérője.

A fennmaradó ET érték pedig a felni függőleges felezési síkjának, továbbá a kerékagyra történő felfekvési síkjának a távolságát adja meg, szintén milliméterben.

Mit érdemes alapvetően figyelembe venni felniválasztáskor?

A legfontosabb tényező értelemszerűen a kerékméret. Ezzel kapcsolatban érdemes utánanézni az autónkra vonatkozó műszaki követelményeknek, amelyek egyfajta iránytűként szolgálhatnak. Akárcsak a gumiválasztásnál, úgy a felniknél is nagy segítséget jelenthet mindez. Sok autótípusnál vonzó a nagyobb felni használata, mert ezek a darabok egyértelműen javítják az úttartást, a sportos vezetés élményét kínálva így.

Minden amit a felniméretek kapcsán tudni érdemes

A műszaki aspektus mellett persze az esztétikai szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Merthogy kerékből egyaránt lehet fényesebb, matt, egy- vagy többszínű változat, különféle dekorációs megoldásokkal. Úgymond ízlés és stílus kérdése, hogy milyen felnit tudunk leginkább elképzelni az autó adottságaihoz.

Mindezen felül a beszerzés előtt érdemes utánajárni, hogy a felni ára a felszereléshez szükséges kiegészítőket is magába foglalja-e.

Az alufelni, illetve a lemezfelni mellett szóló érvek

A felni mérete mellett gyakran merül fel kérdésként, hogy az alufelni vagy a lemezfelni választása lehet-e a kedvezőbb döntés. Mindkettő opció mellett felsorolhatók érvek és ellenérvek is. A lemezfelni jobban ellenáll az időjárási körülményeknek, cserébe viszont kevésbé mutat jól, és méret tekintetében is vannak korlátai.

alufelni méret jelölések

A szakértők javaslata alapján téli gumikhoz sokkal inkább a lemezfelni alkalmazása javasolt, már csak a szélsőséges körülmények elleni védekezés kapcsán is. Egyéb körülmények között viszont nyugodtan gondolkodhatunk az alufelnik beszerzésében, hiszen nemcsak jobban néznek ki, hanem a vezetési élmény miatt is élvezhetjük a hozzáadott értéküket.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences