ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Milyenek az ideális gumik elektromos autókhoz?


Milyen fizikai paramétereket és előnyöket tudjanak ideális esetben a gumik elektromos autókhoz? Vagyis mi mindenre javasolt odafigyelni, ha elektromos gépjárműhöz szeretnénk tudatosan gumiabroncsot választani?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd kiemelten. Bízunk benne, hogy ebben a formában is segíteni tudjuk a beszerzést. Következzenek tehát a részletek.

Lehet-e eltérés az elektromos és a hagyományos autókhoz passzoló autógumiknál?

A válasz bizony egyértelműen igen. Aminek az oka könnyen és gyorsan megérthető. Hiszen nemcsak a gumik elektromos autókhoz lehetnek mások, hanem maguk az autók is sok tekintetben eltérhetnek.

Egészen máshogy funkcionál, gyorsul, kanyarodik vagy fékez egy modern elektromos gépjármű, szemben mondjuk egy hagyományos értelemben vett autóval. Ez pedig magától értetődően generálja, hogy a gumiabroncsok tekintetében is másra lehet szükség.

Ennélfogva rendkívül fontos tudatosnak lenni, és odafigyelni a beszerzésnél a leginkább mérvadó szempontokra. A biztonság kedvéért máris végig fogunk menni azokon a szempontokon, amelyek sokat számíthatnak a használat gördülékeny jellege kapcsán.

Milyenek az ideális gumik elektromos autókhoz?

Milyenek az optimális gumik elektromos autókhoz?

Mindenekelőtt kiemelkedő teljesítményt kell nyújtaniuk a zajcsökkentés szempontjából. Számolva azzal, hogy elektromos autóknál nincs motorzaj, ami elnyomná a menetzajt. Ezért a legjobb gumiabroncsok speciális futófelület mintázattal vagy hangelnyelő összetétellel rendelkeznek.

Kimagasló teljesítményre van szükség a teherbírás szempontjából is. Leginkább azért, mert az akkumulátor önsúlya miatt egy elektromos autó akár 10-20%-kal is nehezebb lehet. Ezért a gumik terhelési indexe meg kell, hogy feleljen a fokozott terhelésnek és az autó tömegének.

Mindezen felül a legjobb gumik arra is képesek hatékonyan reagálni, hogy a modern elektromos autóknak a gyorsulása is nagyságrendekkel jobb a hagyományos autókénál. Így a fékezés, valamint a kormányzás is biztonságosabban menedzselhető.

Ami szintén sokat számíthat az elektromos autókhoz történő gumiválasztásnál

Mindenképp ki kell emelnünk a tartós jelleg fontosságát is. Pláne azon fizikai sajátosságok fényében, amelyeket fentebb is részleteztünk. Be kell azt látni, hogy az elektromos autók fokozott terhelést rónak a gumikra. Így nagyobb jelentősége lesz a tartósságnak is.

Amellett pedig, hogy a gumiabroncsok akár az intenzív terhelés mellett is bírják a gyűrődést, a kisebb gördülési ellenállás is rendkívül fontos elvárásnak bizonyulhat velük kapcsolatban. Ennek pedig meglehetősen racionális okai vannak.

Hiszen a kisebb gördülési ellenállás az energiaveszteség csökkentéséhez segíthet hozzájárulni. Ha pedig csökken az energiaveszteség, akkor az autót tovább tudjuk vezetni két töltés között. Bizony, a gumiabroncsoknak is kiemelt szerepük lehet ebben.

Milyenek az ideális gumik elektromos autókhoz?

A legjobb elektromos autógumik kiválasztása mellett a következők is fontosak

Mondhatni alapvető elvárás lehet, hogy törekedjünk a kifogástalan minőségű gumik beszerzésére. Aminek érdekében arra is kiemelten javasolt odafigyelni, hogy az autó paramétereihez mérten sikerüljön választani.

Ezen a téren még fontosabb nem eltérni a javaslatoktól, hanem precízen utánajárni a főbb paramétereknek. MIndezek mellett az is kulcsfontosságú, hogy rendszeresen figyeljünk oda a megfelelő guminyomásra. 

 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences