ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Miért ne használjunk télen nyári gumit?


Sok autós úgy gondolja, hogy a téli körülmények között is lehet a nyári gumit használni, pedig nem igazán jó ötlet. Sok országban már jogilag is szabályozzák, hogy hó és jég esetén tilos nyári gumit használni a közutakon. Ehelyett az M+S betűkkel, valamit hópihe szimbólummal jelölt gumi használata a kötelező.

Ha valaki télen nyári gumival felszerelt autóval okoz balesetet, a felelősség részben vagy akár teljesen az övé lesz, a biztosító elutasíthatja a kár megtérítését. Ezért is ajánlatos téli gumiabroncsokra váltani.

Megéri cserélni a gumiabroncsokat szezononként?

téli abroncs ára nem feltétlenül abban mérendő, hogy adott pillanatban mennyit hagytunk a gumisnál, hiszen amint megúszunk egy kisebb koccanást, máris megtérül a befektetés. Márpedig a legrosszabb téli gumi is sokkal jobb választás, mint egy nyári gumi használata télen, ráadásul nem feltétlenül kell a legdrágább abroncsokat választani, az olcsóbbak között is vannak kifejezetten jók. A megfelelő tapadás biztosítása mindig kompromisszumok árán jön létre, mert a hőmérséklet megváltozása befolyásolja a gumiabroncs tulajdonságait.

Miért ne használjunk télen nyári gumit?

A szezonok elején rendszeresen előfordul, hogy a gumiszervizek előtt hosszú sorokban kígyóznak a cserére várók. Főleg akkor van így, ha hirtelen esik le az első hó, olyankor autósok tízezrei kapnak észbe és rohannak fejvesztve gumit cseréltetni. Ezt megelőzendő, érdemes jó előre időpontot egyeztetni és még az igazi hidegek beköszönte előtt felrakatni a téli gumit.

Mi a különbség a téli és a nyári gumi között a hidegben?

téli gumi anyaga magas szilika tartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így a téli gumi a hideg (+7 Celsius fok alatti) aszfalton sem válik merevvé, rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából. A nyári autógumik a hidegben rideggé, merevvé válnak, így nehezen, vagy egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak.
A téli gumik speciális szilikátalapú gumikeveréke hidegben sem keményedik meg, ezáltal jobb tapadást biztosít. A különleges keveréknek köszönhetően a téli gumi felülete még alacsony hőmérsékleten is rugalmas marad.

Hogyan válasszunk téli gumiabroncsot?

A +7 ⁰C-os napi középhőmérséklet már indokolttá teszi a gumicserét függetlenül attól, hogy havas-e az út, mivel a hőmérséklet nagymértékben befolyásolja a gumikeverékek tapadását. Fontos, hogy mind a 4 kerékre téli vagy négyévszakos gumi kerüljön, hisz ellenkező esetben kiszámíthatatlan lehet kocsink viszonyulása az utakon, mivel az eltérő gumik féktávolsága különböző!

Miért ne használjunk télen nyári gumit?

A négyévszakos abroncs életképes alternatívája a téli guminak, de nem mindenkinek jó

A négyévszakos gumikat úgy tervezték, hogy állják a sarat a döglesztő nyári melegben, de lehessen velük közlekedni szakadó hóesésben is. Ebből kikövetkeztethető, hogy sose fognak csúcsteljesítményt nyújtani, de nem szabad rögtön temetni őket. Egy ilyen gumi nem fog olyan jó fékutat produkálni szárazon, mint egy nyári, és nem képes akkora vonóerőt átvinni az útra jeges viszonyok közepette, mint egy téli, de kellő körültekintéssel mégis jó választás lehet egyeseknek. 

Ha valaki nagy teljesítményű autót birtokol, sűrűn autópályázik és mindig siet, annak maximális teljesítményre van szüksége minden körülmények között. Ő válasszon évszaknak megfelelő, jó minőségű abroncsot! Akinek viszont városi kisautója van, alig megy évente néhány ezer kilométert, azt is lassan, nyugodt tempóban teszi, igenis boldog lehet a négyévszakos gumival.

Ezek az abroncsok sehol nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, ám hétköznapi használat mellett elgondolkodtató alternatívát jelentenek az autósoknak. Pénzt ugyan nem sokat lehet spórolni vele, hiszen drágább valamivel, mint a téli-nyári abroncs, ráadásul egész évben fent van, így kétszer olyan gyorsan kopik, ám a tengelyenkénti cserét lehet szezon közepére időzíteni, amikor biztosan nincs sorban állás a gumis műhelyek előtt és szezonon kívül nem kell tárolni sem az éppen pihentetett gumikat.

Webáruházunkban természetesen elérhetőek alacsony, közepes és prémium árkategóriájú téli abroncsok is.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences