ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Miért ne használjunk nyáron téli gumit?


Sokan spórolnak azzal, hogy nyáron is fennhagyják autójukon a téli gumit, pedig így hosszabb fékúttal, nagyobb zajjal, valamint idő előtti elhasználódással számolhatnak. És ebben az a legszebb, hogy az így megspórolt pénzt valószínűleg elviszi majd a futómű szervizelése.

Miért használjunk nyáron nyári abroncsot, és ne télit?

Attól, hogy senki sem fog minket megbüntetni, még mindenképp cseréljük le a téli gumikat amikor jön a jó idő. Bár veszélyesebb nyáron hóba közlekedni, a téli gumi is sok veszélyt hordozhat magába nyáron. Egyrészt azért, mert ezeket az abroncsokat nem a nyári kánikulára fejlesztették ki. Más a mintázata és az összetétele is, épp ezért nem fog úgy tapadni, mint egy jó nyári gumi. Emiatt a kanyarodás és a fékezési is több időbe telik, ami igazán balesetveszélyes lehet.

A másik szempont, ami miatt érdemes megcsinálni mindig a szezonális cserét, az gazdaságosság. Bár sokan vélik úgy, hogy a két csere költségét így meg tudják spórolni, de azzal nem számolnak, hogy a gumi sokkal jobban fog kopni, és az élettartama a felére is csökkenhet. Emellett a fogyasztásunk is megnő, ami még jobban megdobja a költségeket. Ezeket figyelembe véve, bár a bírsággal nem kell számolnunk, de komoly összegek fognak kicsúszni a zsebünkből, ha nem figyelünk arra, hogy az adott szezonban a megfelelő abroncsot használjuk.

Miért ne használjunk nyáron téli gumit?

Mi történik ha nyáron téli gumit használunk?

Nem csupán magasabb gördülési zajjal és rezgéssel kell számolnunk, de az autó stabilitását is rontja a szezonon kívül használt téli gumi, ami a fogyasztást is növelheti. Ráadásul nagy melegben és tűző napsütés hatására a gumiban lévő adalékok elpárolognak, ami az abroncs idő előtti öregedéséhez vezet. Nagy melegben a téli gumi intenzív kopással is jelzi, hogy nem erre találták ki, az autó súlyától és teljesítményétől függően akár egy év alatt is lenullázható a "négyévszakosnak" befogott téli gumi, de jellemzően két-három évet kibírnak, míg elérik a kritikusnak számító 4 mm-es profilmélységet. Minél nehezebb egy autó, annál gyorsabb a nyári kopás, és ezen felül a lamellák is deformálódhatnak, így a következő téli szezonban ne lepődjünk meg, ha a korábban megszokotthoz képest gyengébb a tapadás. Sokan ez utóbbit szokták kihagyni a képletből, ugyanis nem elég, hogy nyáron nem a megfelelő abronccsal közlekednek, a következő télen sem fognak tudni, hisz a 40 fokban "megsütött" nyári gumi messze nem fogja tudni hozni a megfelelő teljesítményt a hidegben sem.

Mindig az évszaknak megfelelő gumit használjunk 


Talán kevesen tudják, de egyre több biztosító szerződésében szerepel az, hogy csak az évszaknak megfelelő gumi használata mellett hajlandóak az esetlegesen keletkezett károkat megtéríteni. A nyáron használt téli gumik esetében ennek egyik oka főként az, hogy a téli gumi fékútja lényegesen több, mint a nyári gumiké.
Mindent összevetve tehát korántsem biztos, hogy pénzt takarítunk meg azzal, ha fent hagyjuk nyáron a téli abroncsokat ahelyett, hogy nyáriakat vásárolnánk, még az is jobb megoldás, ha a legolcsóbb nyári gumik közül választunk egy garnitúrát.

Miért ne használjunk nyáron téli gumit?

Nyári gumi – megfelelő fajtát válasszunk

Nyáron gyakoriak a heves záporok, zivatarok – az ilyen szituációkban lesz igazán tapasztalható, hogy a megfelelő nyári gumit választottuk-e az autónkhoz.
Nem számít, hogy újat veszünk, vagy a garázsból keressük elő a régit, a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a futófelület mélységét: ajánlott, hogy elérje a 3-4 mm mélységet.

Webáruházunkban természetesen elérhetőek alacsony, közepes és prémium árkategóriájú nyári abroncsok is.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences