ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Miért lehet előnyös a defektmentes autógumi használata?


Mit értünk a defektmentes autógumi fogalma alatt? Miért válhat a hasznunkra az ilyen típusú gumiabroncsok alkalmazása, és melyik kategóriába tartozó autókhoz van lehetőségünk a használatukra? Milyen opcióink lehetnek, és mi alapján javasolt döntést hozni?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a bejegyzésben. Igyekszünk végigvenni a lehetséges forgatókönyveket arra az esetre, hogyha a defektmentes autógumi alkalmazását fontolgatjuk.

Amiért rendszeresen célszerű figyelemmel követni a gumiabroncsok fizikai állapotát

Sokszor egyébként ez pusztán annyiban is kimerülhet, hogy indulás előtt végigjárjuk az autót, és megnézzük mind a négy abroncsot. Célszerű figyelemmel kísérni a fizikai állapotukat, nem beszélve a bennük lévő nyomásról.

Gumiaboncs nyomás mérése

Példának okáért a benzinkúton megállva érdemes lehet beletenni azt a plusz két percet a dologba, hogy egy kompresszor segítségével nemcsak megnézzük, hanem adott esetben még optimalizáljuk is a nyomást.

Ezzel ugyanis proaktív módon meg tudunk tenni minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy megőrizzük az autógumi állapotát.

Mi az a defektmentes autógumi, és hogy segíti a dolgunkat az autót használva?

Amíg a hagyományos értelemben vett gumiabroncsokat egy defektnél azon nyomban cserélni kell, addig a defektmentes gumiknál ez nem feltétlenül van így. Persze ne gondoljuk azt, hogy ezeket az abroncsokat a végtelenségig lehet kínozni.

Defekttűrő abroncsok

A defektmentes, vagy más néven defekttűrő gumiabroncsok abban segítenek, hogy egy nemkívánatos defektnél is tovább tudunk velük közlekedni. Sokat számít, hogy az autóban hányan ülnek és mekkora terhelést kapnak az abroncsok, de ideális esetben akár 80 kilométert is meg tudunk tenni velük.

A defektmentes autógumik használatával járó előnyök

A defektmentes autógumik hozzáadott értéke akkor érvényesül a leginkább, amikor a körülmények épp nem ideálisak egy gumicseréhez. Ha példának okáért szakad az eső, tikkasztó meleg van, illetve pont sietnünk kell.

Defektmentes autógumikat használva ilyenkor el tudjuk halasztani a cserét. Azt persze hozzá kell tennünk gyorsan, hogy ezt a műveletet tényleg nem célszerű a végtelenségig halasztani.

Defektes autógumi

Egyébként a defektmentes autógumik sokszor a magasabb árkategóriát képviselő autók mellé járnak, egyfajta gyári felszereltség részeként. Persze a fentebb taglalt előnyök ismeretében könnyen lehet, hogy más típusú autó tulajdonosainak is megéri a használatukban gondolkodni.

Van, amikor a defektmentes autógumit is egész egyszerűen muszáj lecserélni

Magyarul a komolyabban sérült defektmentes autógumi sokszor már menthetetlen. Ilyen helyzetekben tényleg nem javasolt kockáztatni a vele történő további közlekedést, sokkal inkább a gumiabroncscsere jelenti az egyetlen járható utat.

Adott esetben előfordulhat olyan megoldás is, hogy a négy gumi helyett csak kettőt cserélünk le. Fontos ugyanakkor arra módszeresen figyelni, hogy az egy tengelyen lévő gumiabroncsok futott kilométereinek a száma megegyezzen.

Merthogy ellenkező esetben a kopás eltérő mértéke nem kevés rizikófaktorral jár együtt, és negatívan befolyásolhatja az autó viselkedését és úttartását menet közben. Amennyiben a lehetőségeink engedik, defektmentes autógumi esetén célszerű mind a négy gumiabroncsot cserélni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences