ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mi a gumi DOT számának helyes értelmezése?


Mi a gumi DOT számának jelentése? Egyáltalán hogyan lehet ezt megnézni? Mire gondoljunk, és hogyan hozzunk döntéseket, hogyha tisztában vagyunk egy gumiabroncs kapcsán ezzel a számszerű értékkel?

A bejegyzés keretei között ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk majd átfogóan. Bírunk benne, hogy ezáltal minél több autós számára tudjuk megkönnyíteni a gumi kiválasztását. Ami ugyebár nem éppen elhanyagolható kérdés, ha tartós rendelkezésre állást szeretne az ember. Úgyhogy ennek alapján vágjunk is bele a részletekbe.

Mi a gumi dot számának helyes értelmezése?

Mit jelent egyáltalán a gumi DOT száma kapcsán a DOT megnevezés?

A DOT nem más, mint egy az angol nyelvből átvett rövidítés. Tévhit, hogy a jelentése a Date of Tire kifejezésből ered. A helyes verzió szerint ugyanis a DOT a Department of Transportation-re, vagyis az amerikai közlekedési minisztériumra utal. 

Persze minden bizonnyal lényegesebb szempont, hogy egy téli, nyári vagy négyévszakos autógumi esetében egész pontosan mi a lényege magának a DOT számnak. A legfontosabb, hogy megmutatja nekünk autósként, hogy pontosan mikor is készült az adott gumiabroncs.

Tehát elég megnézni magát az autógumit, hogy legfeljebb pár másodpercen belül megtaláljuk rajt a bűvös négyjegyű számot. Ennek köszönhetően pedig azt is tudni fogjuk, hogy évre és hétre pontosan mikor történt maga a gyártás.

A DOT szám értelmezése egy konkrét példán keresztül

Tegyük fel, hogy az általunk kiszemelt autógumikon a 2616-os négyjegyű szám látható. Ennyi már elegendő, hogy precízen megmondhassuk a gyártás idejét. Amit tudni kell, hogy az első két számjegy a gyártási hetet, a második kettő pedig a naptári évet adja meg.

Tegyük fel mondjuk, hogy a SUV autókhoz passzoló autógumik keresésekor találunk rá a fenti számokra. Ebből kapásból láthatjuk, hogy a szóban forgó gumiabroncsot a 2016-os év 26-ik hetében gyártották.

Ami pedig igazán előnyös, hogy ennek a lekövetése tényleg pár másodperces feladat legfeljebb. Hiszen a DOT számot jellemzően a gumiabroncs oldalsó falán, kifejezetten jól észrevehető helyen, keretben tüntetik fel a gyártók.

Miként javasolt értelmezni és figyelembe venni a DOT számot?

Semmiképp sem olyan módon, hogy csakis a lehető legfiatalabb autógumik beszerzése lehet a jó ötlet. Egész egyszerűen azért, mert a gumiabroncsokat messze nem a romlandó árucikkek közé kell sorolni.

Magyarul attól, hogy egy autógumi a 2016-os évben gördült le a gyártósorról, még igenis jelenthet kifogástalan hasznosulást és hozzáadott értéket. Ez tehát egy igencsak lényeges dolog, amelyet erősen javasolt követni gumibeszerzésnél.

Persze ettől függetlenül nem árt tisztában lenni azzal, egész pontosan mennyi idős gumikat készülünk épp beszerezni. Viszont a tényleges életkornál sokkal fontosabb, hogy a kiszemelt abroncsok futottak-e már, mennyit futottak és milyen teljesítmény leadására képesek menet közben.

Mi a gumi dot számának helyes értelmezése?

Mennyi ideig használható egy autógumi?

Az erre vonatkozó szakmai javaslatok alapján nagyjából a 10 éves életkorban lehet meghatározni a célravezető maximum értéket. Amíg tehát a DOT szám alapján nem látunk ennél kedvezőtlenebb opciót, nem igazán van mitől tartani.

Természetesen sokat számít az autógumik tudatos megválasztása, illetve a minél inkább gondos használata. Ezek együttesen olyan hozzáadott értékkel bírnak a DOT szám értelmezése mellett, ami hozzájárulhat a lehető leghosszabb várható élettartamhoz.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences