ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Mennyi pontosan a nyári gumi minimum profilmélysége?


Tudjuk-e pontosan, hogy milyen érték szerepel törvényileg a nyári gumi minimum profilmélysége mellett? Mekkora az a minimális határérték, aminél jobban egész egyszerűen nem javasolt elkoptatni a nyári gumiabroncsokat?

A cikkben ezt a kérdést fogjuk kerek-perec megválaszolni. Persze ennél részletesebben is foglalkozunk a kérdéskörrel. Vagyis megmutatjuk részleteiben azt, hogy a profilmélység mellett mi mindenre javasolt erőteljes figyelmet fordítani a nyári autógumik állapotát illetően.

Milyen veszélyei lehetnek a túlzottan kopott gumiabroncsok használatának?

Ez a kérdés gyakorlatilag független attól, hogy téli vagy nyári gumiabroncsokról beszélünk. A kopott és erősen viseletes gumik használata egész egyszerűen balesetveszélyes. Eleve ott kezdődik a dolog, hogy az abroncs a kopott felülete miatt kevésbé tudja biztosítani a megfelelő tapadást.

Magyarul csökken az autó kormányozhatóságának a mértéke. Különösen a csapadékos útviszonyok között érezhető ennek a fokozott hatása. Úgyhogy ehhez mérten törvény szabályozza a téli, nyári és négyévszakos gumiabroncsok kopásának a mértékét.

minőségi nyári gumi

Habár a téli viszonyokra vonatkozóan szigorúbb maga a szabályozás, ettől függetlenül a nyári gumiknál sem árt tisztában lenni a konkrét értékekkel.

Ténylegesen mekkora is a nyári gumi minimum profilmélysége?

nyári gumi minimum profilmélysége a törvényben foglaltak szerint 1,6 mm. Ez tekinthető tehát egyfajta alsó határértéknek. Ez alá úgymond lemenni a nyári gumikkal nemhogy veszélyes, de egyenesen felelőtlenség.

Méghozzá a fentebb részletesen taglalt okok miatt. Gyakorlatilag kész hazárd játékkal érhet fel egy olyan autóval közlekedni akár városban, közúton vagy autópályán, aminek a gumikopás mértéke 1,6 mm alá esik.

Mennyire javasolt a nyári gumi minimum profilmélységéig koptatni az abroncsokat?

A fentiek olvasatában már sejthető, hogy egyáltalán nem tanácsos megvárni ezt az állapotot. Sőt, az esetek döntő többségében már fel is hívják erre a figyelmünket. Például egy műszaki vizsgánál vagy olajcserénél is biztosan szólni fognak, hogy a nyári gumi minimum profilmélysége a 2 mm-es határérték körül van, vagy akár alá is ment.

balesetveszélyes gumi

Minél kopottabb tehát a nyári gumi szett, annál kevésbé képes garantálni a biztonságos autóvezetést. Úgyhogy ilyenkor nincs mese, cselekedni kell. Tehát amilyen gyorsan csak lehet, érdemes gondoskodni a nyári gumik cseréjéről. Méghozzá lehetőség szerint új, még nem kopott és használt gumiabroncsokkal.

A profilmélységen túl mire javasolt még odafigyelni a gumikat illetően?

Nemcsak a nyári gumi minimum profilmélysége számít az egyedüli döntő faktornak annak kapcsán, hogy éppenséggel aktuálissá vált-e már az abroncsok cseréje. Meg kell például figyelni azt a körülményt is, hogy a nyári gumikat érte-e bármilyen szintű mechanikai sérülés.

Ezenfelül az élettartam számíthat még döntő faktornak azt illetően, hogy mikor kell gondolkodni a nyári gumiabroncsok cseréjében. Legyen tehát az autónkon lévő nyári gumi profilmélysége bármennyi, ettől függetlenül öt vagy hat év használatot követően mindenképp javasolt lesz a csere.

Ez ugyanis nemcsak a zavartalan és zökkenőmentes autóvezetés, hanem a biztonság miatt is kulcsfontosságú. Így a saját és utastársaink testi épségét is védjük, valamint a forgalomban résztvevőkét is.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences