ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Melyek a szálszakadt gumi jelei?


Sosem árt, ha autósként pontosan tudjuk melyek a szálszakadt gumi jelei. Az sem jöhet rosszul, ha tisztában vagyunk ezeknek a jeleknek a mögöttes tartalmával. Így még időben megelőzhetjük a bajt, ami vezetés közben előfordulhatna.

Emiatt gondoltunk arra, hogy külön is foglalkoznunk kell a szálszakadás nem éppen kellemes jelenségével. Tetszik vagy sem, komoly veszélyforrásnak számít ez a fajta probléma. Lássuk tehát, mi mindenről ismerhető fel még időben!

Melyek a szálszakadt gumi jelei?

Melyek a szálszakadt gumi tipikus jelei?

Mindegy, hogy négyévszakos, téli vagy nyári abroncs, kisteher, 4x4 SUV vagy egy minőségi személy gumi kapcsán merül fel a kérdés. Először is a deformálódott, úgymond puklis oldalfal mindenképp intő jelnek számít.

Értelemszerűen ez álló helyzetben szokott feltűnni az autósoknak. Persze a szálszakadásnak útközben is lehetnek tipikus tünetei. Ilyen lehet a szokatlanul felerősödő menetzaj, a korábbihoz képest bizonytalanabb úttartás vagy az enyhének számító kormány rezonancia.

Ha menet közben ezek bármelyikét hosszabb ideig tapasztaljuk, mint pár másodperc, akkor mindenképp álljunk félre és nézzük meg az abroncsok állapotát! Ha pedig abnormális kopási mintát fedezünk fel, az több mint gyanús.

Mi köze a szálaknak egy gumiabroncs szerkezetéhez?

Fontos megérteni a ma használatos abroncsok szerkezetét. Ennek egyik összetevője a tapadást, valamint az elasztikusságot biztosító keverék, ami önmagában még kevés lenne a zavartalan vezetési élményhez.

Ahhoz, hogy az úttartáshoz és balesetmentes közlekedéshez szükséges szilárdság is meglegyen, speciális kordszálakból és öv rétegekből felépülő váz is beépítésre kerül. A baj akkor jelentkezik, ha a szálakat valamiféle hatás éri.

Természetesen egyetlen autós sem vágyik ilyesfajta forgatókönyvre. Az ember odafigyel arra, hogy lehetőleg kifogástalan teljesítményt nyújtó gumiabroncsok kerüljenek az autójára. Ki vágyna arra, hogy egyszercsak puklissá váljanak a gumik vagy bizonytalanná váljon az úttartás?

Mitől alakulhat ki és hogyan előzhető meg a szálszakadás?

Az egyik lehetséges ok valamilyen idegen tárgy befúródása a szerkezetbe. Ez a ritkább eset, de ezt sem lehet kizárni. Gyakoribb kiváltó körülmény az óvatlan padkázás, illetve a szegélyről történő túl gyors lehajtás.

Az sem szokott jót tenni, ha egyenlőtlen útfelületen, kátyúk között lavírozva haladunk nagy tempóval. Elég akár egyetlen nagyobb döccenő, és balszerencsés esetben már garantált is a szálszakadás.

Ebből már kikövetkeztethető az is, hogy mit lehet tenni a megelőzés érdekében. Vezessünk megfontoltan, egyenlőtlen útszakaszokon vegyünk vissza a sebességből, szegély mellett parkolva pedig figyeljünk oda jobban! Bár még így sem 100%-osan garantálható az elkerülés, a semminél biztosan hatékonyabb.

Melyek a szálszakadt gumi jelei?

Hogyan tovább, ha a szálszakadt gumi jelei egyértelműek az autódon?

Egy dolog biztos, a szálszakadt gumi javítására nem tanácsos egyetlen másodpercet sem vesztegetni. Ha bebizonyosodott a probléma ténye, a toldozgatás-foltozgatás csak átmeneti eredményt és nem kívánatos balesetveszélyt generálna.

Ehelyett jobban jársz, ha cserére szánod el magad és keresel nálunk egy garnitúra autógumit. Majd pedig megfogadod mostantól minden tőled telhetőt megteszel annak érdekében, hogy ne kelljen többé a szálszakadás problémája miatt kellemetlenségekkel találkoznod.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences