ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Megoldható-e a gumiabroncs oldalfalának javítása?


Az autógumik sérülése sajnos olyan probléma, ami a legóvatosabb sofőrök esetében is bekövetkezhet. Különösen abban az esetben, ha az általunk használt abroncsok már nem újak. De mit tehetünk abban az esetben, ha a baj már bekövetkezett? Lehetséges-e a gumiabroncs oldalfalának javítása, vagy érdemes inkább új, strapabíróbb autógumikba fektetnünk? Most megmutatjuk azt, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szerencsétlenül járt sofőrök részére.

Megoldható-e a gumiabroncs oldalfalának javítása?

Miért lehet szükséges a gumiabroncs oldalfalának javítása?

A gumiabroncs oldalfala esetében a kopás ritkább probléma. Ennek oka, hogy normális esetben a gumiabroncsok futófelülete kopik, hiszen ez kapja a terhelést. Előfordulhatnak azonban olyan szituációk, amik az oldalfal elhasználódásához is hozzájárulnak. Ilyen lehet például a padkázás, ami szerencsétlen esetben akár komolyabb sérülést is okozhat az abroncson.

De a gumik oldalfalát hasonlóan károsíthatja egy mélyebb kátyú vagy egy árok is. A téli időszakban pedig még több potenciális veszély leselkedik rájuk. Ilyenkor ugyanis a pocsolyák jeges teteje vagy egy sáros földbe vájt, fagyott keréknyom is problémát jelenthet.

Javítható-e a sérült oldalfal?

Rossz hír, hogy a gumiabroncs oldalfalának javítása sajnos nem lehetséges, ezt ugyanis az abroncsok felépítése nem teszi lehetővé. Némi öröm az ürömben viszont, hogy a sérülés mértékétől függően a gumi még bizonyos ideig használható lehet. Ez azokban az esetekben lehetséges, ha csak kisebb felületi sérülésről beszélünk.

Egy kevésbé éles padkával vagy egy nem túl mély kátyúval történő találkozás még nem feltétlenül veszélyezteti a biztonságos anyagvastagságot, és nem okoz végzetes problémát. Abban az esetben azonban, ha a szerkezeti szálak is sérülnek vagy a sérülés helyén megjelenik egy nagyobb dudor, nincs más megoldás. Az adott abroncsot a lehető leghamarabb le kell cserélnünk.

Mit tegyünk, hogy megóvjuk a gumijainkat?

Sokan úgy gondolják, hogy az olyan praktikák, mint a gumi oldalfalának festése, segítenek elkerülni a komolyabb sérüléseket. 

Az igazság azonban az, hogy habár ez a módszer a nyári személyautó gumik esetében védelmet nyújthat az időjárás viszontagságai ellen, egy defekttel vagy a kopással szemben egyáltalán nem hatásos. Jó módszer lehet azonban a gumik kopásának jelzésére.

A legjobb megoldást egyértelműen a figyelmes és óvatos vezetés jelenti. Érdemes minél inkább kerülni a rossz útviszonyokat, illetve úgy közlekedni a kevésbé jó minőségű utakon, hogy egy kátyú vagy egy padka minél kisebb eséllyel tegyen kárt az autógumikban. Parkolás során pedig legyünk óvatosak, ha járdaszegély mellett szeretnénk megállni.

Nagy segítség lehet továbbá, ha indulás előtt mindig ellenőrizzük a gumikat. A nem megfelelő nyomásérték ugyanis szintén olyan dolog, ami a vezetés során kárt tehet az abroncsokban. 

Megoldható-e a gumiabroncs oldalfalának javítása?

Mit tegyünk, ha a baj már bekövetkezett?

Amennyiben a baj már megtörtént, nem érdemes kísérletezni. Érdemes minél hamarabb lecserélni a gumit, hiszen ez nemcsak a kényelem, de a biztonságos vezetés szempontjából is fontos. Igyekezzünk azonban lehetőség szerint minél jobb minőségű, strapabíró abroncsokat vásárolni.

Választhatunk erősített oldalfalú autógumit is. Ezek a speciális modellek némivel többe kerülnek a hagyományos társaiknál, azonban nagyobb eséllyel segítenek elkerülni az oldalfal sérülésével járó kellemetlenségeket. Hosszabb távon tehát a befektetés egész biztosan megtérül. Nálunk, az Olcsobbgumi.hu webáruház kínálatában személyautóra, SUV-ra és kisteherautóra is megtalálható a megfelelő megoldás.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences