ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Lehetnek-e egymástól eltérő abroncsok az autón?


Az eltérő abroncsok az autón egy valódi opciónak számítanak? Egyáltalán mi indokolhatja ennek a választását? Ha így szeretnénk autózni, akkor mi mindenre ügyeljünk a kivitelezést illetően?

Sok autóst foglalkoztató kérdésekről van szó, emiatt mindenképp szerettünk volna külön bejegyzést szentelni a megválaszolásuknak. Pontosan ez fog következni az alábbiakban. Lássuk tehát, mik az egymástól különböző autógumik alkalmazásának legfontosabb tudnivalói.

Lehetnek-e egymástól eltérő abroncsok az autón?

Lehetnek-e eltérő abroncsok az autó egy-egy tengelyén?

Azonos tengelyen semmiképp nem javasolt az eltérés, függetlenül attól, hogy személygumi, 4x4 SUV gumi vagy kisteher gumiabroncs kapcsán merül fel a kérdés. Már csak amiatt sem, mert a KRESZ sem engedi ezt meg.

A releváns szabályozás szerint adott tengelyen azonos márkájú, méretű, felhasználási kategóriájú, felépítésű, sebességkategóriájú és egyazon teherbíró képességgel rendelkező gumiabroncsnak ajánlott fent lennie.

A releváns 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján a gépjárművön azonos tengelyen lévő kerekekre kizárólag olyan abroncsok szerelhetők, amelyek esetében a méret, szerkezet, teherbírás és a mintázat megegyezik.

Szerelhetünk-e eltérő abroncsokat az autó külön-külön tengelyeire?

Erre vonatkozóan már kicsivel nagyobb a mozgástér, de mindenképp be kell tartani a józan ész határait. Legyen szó akár a méretről, a típusról, a terhelhetőségről és az adott évszaknak megfelelő gumik használatáról. A jogszabály valamint a szakmai ajánlás is egyetért abban, hogy ameddig megegyeznek az azonos tengelyen lévő gumik tulajdonságai, az abroncs márkája eltérő is lehet.

Lehetséges forgatókönyv például, amikor egy nemrég beszerzett garnitúra egyik darabja lesz defektes. Ha a szóban forgó minőségi személygumi szett többi darabja kifogástalan, akkor nem feltétlenül kell mind a négyet cserélni.

Csak a sérültet, illetve a vele egy tengelyen lévőt. Ez rendkívül fontos. Mindig az azonos tengelyen funkcionáló darabok esetében elengedhetetlen, hogy a paraméterekkel együtt a megtett kilométerek száma is közel azonos legyen. Pl.: egy 4mm-re elkopott gumi mellé már ildomos egy újat vásárolni. 

Indokolhatja-e a kopás az eltérő abroncsok használatát a gépjárművön?

Adott esetben igen, viszont a racionalitásra való törekvés fontosságát ebben a kérdésben sem lehet eléggé hangsúlyozni. Tudni kell ugyanis, hogy az autón lévő gumi az élettartamuk során nem egyformán használódnak el. 

Eltérő lesz az első és a hátsó darabok kopása más, emellett pedig a tengely két ellentétes felén található modellek is másféleképpen kopnak. Emiatt joggal merülhet fel időről időre a csere ötlete.

Annak az elősegítése végett, hogy a gumiabroncsok kopása egyenletesebb legyen. Ha erre vonatkozóan szeretnénk változtatni, az egy-egy tengelyre vonatkozó javaslatokról semmiképp ne feledkezzünk meg. Leginkább az első és hátsó darabok kicserélése lehet célravezető.

Lehetnek-e egymástól eltérő abroncsok az autón?

Mi lehet a legokosabb döntés az eltérő gumik használatát illetően?

A kifogástalan minőségű autógumi használatának legfőbb célja természetesen a menet közbeni stabilitás, a lehető legjobb vezetési élmény és a masszív úttartás elősegítése. Minden ide kapcsolódó döntést úgy kell meghozni, hogy támogatja, vagy hátráltatja-e ezt a célt.

Amennyiben az egymástól eltérő gumiabroncsok használatát illetően nem feltétlenül tudjuk ezt egyedül felmérni, akkor jobb szakemberhez fordulni. Inkább járjunk utána kétszer, minthogy nagyobb sebességnél jelentkezzen bármilyen probléma.

Többek között mi is szívesen adunk szakmai tippeket és tanácsokat az oldalunkon található elérhetőségeken. 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences