ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Lehet, szabad, illetve ajánlott defektes gumival közlekedni?


Vajon lehet, illetve tanácsos defektes gumival közlekedni akkor, ha a biztonság mellett az autó fizikai állapotára is gondolunk? Egyáltalán milyen esetekben, illetve mekkora távolságban lehet gondolkodni ezen a lehetőségen?

Fontos kérdésről van szó, ami előbb vagy utóbb minden autóst érinthet. Úgyhogy ennek szellemében gyűjtöttük össze a kérdés kapcsán megfontolandó javaslatokat. Lássuk tehát, mennyire ildomos és mennyire éri meg defektes gumival közlekedni akár rövidebb, akár hosszabb távon.

Egyáltalán lehet defektes gumival közlekedni?

Adott esetben akár még lehet is, ugyanakkor csak rövidebb távon, és ez sem tekinthető kimondottan tanácsosnak. Azzal együtt, hogy a gumiabroncsok komolyabb mértékű sérülése esetén majdhogynem fizikai képtelenség útnak indulni.

Lehet, szabad, illetve ajánlott defektes gumival közlekedni?

Az esetek többségében ugyanakkor legfeljebb arra lehet esély, hogy a defektes autógumit gyorsan felfújjuk, majd pedig az első utunk a legközelebbi gumiszervízbe vezet. Merthogy a defektes abroncsokkal valamit bizonyosan kezdeni kell vagy vásárolhatunk új, minőségi gumit is.

Más kérdés persze, hogy milyen és mekkora kockázatot rejt magában az, ha defektes gumival próbálunk meg közlekedni. Mindjárt kitérünk erre is.

Ajánlott defektes autógumival közlekedni?

Határozottan nem. Minél komolyabb mértékű maga az elszenvedett defekt, annál nagyobb rizikófaktort hordoz magában a defekt ellenére megtett minden egyes kilométer. Ez ugyanis egyrészt nem biztonságos, másrészt az autónak sem tesz jót.

Amikor a defekt megtörténik, a levegővesztés hatására a gumiabroncsok nem képesek már biztosítani a kellő stabilitást. Vagyis megváltozik a súly eloszlása, ami a jármű egyes részeire túlzottan magas terhelést helyezhet, ezáltal pedig a jármű fizikai állapotát veszélyezteti. Nem beszélve a felnikről.

Defektes gumival még álló helyzetben sem javasolt sokáig úgy hagyni magát az autót. Az ilyen formában történő közlekedés végképp nem tanácsos. Mindjárt mutatjuk az alternatív megoldást.

Pánik helyett mit tegyünk, ha észleljük a defektet?

Mindenekelőtt meg kell nézni, hogy milyen mértékű az autó gumiabroncsát ért sérülés. Ha például egy csavart szedtünk össze, akkor a levegő utánpótlása után akár még el is autózhatunk a legközelebbi gumiszervízbe, hogy ott sikerüljön megoldani a dolgot.

Lehet, szabad, illetve ajánlott defektes gumival közlekedni?

De a komolyabb defekteknél jobban járunk, ha egy biztos helyre félreállva lecseréljük a sérült abroncsot. Vagyis bevetjük az autóban elvileg rendelkezésre álló pótkereket. Amikor pedig ezzel sikeresen megvagyunk, utána irány a gumis!

Ugyanis a legtöbb pótkerék nem alkalmas a hosszabb távú használatra. Felmerülhet kérdésként az is, hogy mi a helyzet az úgynevezett defektmentes gumik használatával.

A defektmentes abroncsok megoldást jelentenek a defektes gumival való közlekedéshez?

Igen, de csak átmenetileg. Vagyis még a minőségi defektmentes autógumi sem sérthetetlen és nem bír ki mindent. Annyi a hozzáadott értéke, hogy ha sikerül összeszedni egy normál nagyságú defektet, akkor 50-60 kilométert még megtehetünk az autóval.

Tehát sürgős esetben, munkába sietve vagy a semmi közepén egyfajta átmeneti megoldást jelent. Amint csak lehet, indokolt az első szóba jövő gumiszervízt felkeresni.

Vagyis defektes gumival közlekedni semmiképp nem javasolt nagyobb távolságra, pláne nagyobb sebességgel nem célszerű! Kerüljük az ilyen kockázatot!.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences