ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Kötelező téli gumiabroncs használat külföldön


Elindult a síszezon, Szlovákia, Ausztria és Szlovénia pályái pedig csak egy karnyújtásnyira vannak. A közeli nagyvárosok is megérnek egy kirándulást, és a havas Erdély is csodálatos. Az autók téli felkészítését egyébként sem szabad elkapkodni. A téli gumiabroncs csere viszont sok országban nem csak a biztonság miatt fontos: keményen büntetik, ha nyári gumival próbáljuk túlélni a havas utakat.

Beszéljünk a téli gumiabroncsról!

A téli gumi nem csak az árában tér el a nyári abroncstól, a bordázat és az anyagösszetétele is más. A téli gumiabroncsok lamelláit úgy alakították ki, hogy nedves, havas úton elvezessék a nedvességet. A legtöbb téli gumi szilika-adalékot tartalmaz, így sokkal alacsonyabb hőmérsékleten veszítik el a tapadásukat, mint a nyárra tervezett kerekek.

Téli gumik használata külföldön

A téli abroncsok elsősorban nem behavazott, hanem nedves és hideg utakra készült. Ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, igazi biztonságot nem a gumi, hanem legalább a hajtó tengely kerekeire helyezett hólánc adja.

A négyévszakos gumik egy fokkal jobban teljesítenek hidegben, mint a nyári abroncsok. Ha viszont hosszabb útra merészkednénk, és tényleg gyakran használjuk a kocsit télen, mindenképpen téli változatot szereltessünk fel!

Hol kötelező a téli gumiabroncs?

Itthon létezett olyan tervezet, amelyik kötelezővé tette volna a téli gumi használatát, de az intézkedést végül elvetették. Számos közeli országban viszont télen komoly büntetésre számíthat, aki nyári gumival közlekedik.

Hólánc használata külföldön

Az előírásokon túl

Nem csak a büntetés miatt érdemes téli gumiabroncsra váltani, hiszen a biztonságunk múlik a megfelelő döntésen. Autógumi webshopunk kínálatából házhoz is szállítjuk a megfelelő abroncsot, így akár az indulás előtt néhány nappal is le lehet bonyolítani a kerékcserét.

Jó tudni, hogy egyes biztosítók nem térítik a télen nyári gumikkal történt balesetek kárait. A nyári abroncsok használtával azt is kockáztatjuk, hogy egy esetleges balesetnél súlyosabb jogi következményekkel kell számolni. A megfelelő abroncsok használata mindenkinek érdeke. A biztonságon spórolni nem érdemes.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences