ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Itt van az autógumi jelölések magyarázata


Ebben a cikkben az autógumi jelölések magyarázata az, amivel részletesebben is foglalkozunk. Hiszen olyan témakörről van szó, amivel kapcsolatban mindenképp jól jön a tudatosság autósként. Ennek megfelelően lássuk is a részleteket.

Miért lényeges az autógumi jelölések magyarázata?

Leginkább azért, hogy valóban a céloknak és az autó jellegének megfelelő gumiabroncsokat sikerüljön kiválasztani. Aki felületesen vagy alig van csak tisztában ezekkel a jelölésekkel, ő bizony nagyobb eséllyel hozhat kedvezőtlen döntéseket.

Ezzel párhuzamosan tehát egyrészt akkor bír hozzáadott értékkel az autógumi jelölések magyarázatának ismerete, amikor gumicserére készülünk, és éppen fontolgatjuk a szóba jöhető opciókat.

A másik lényeges élethelyzet pedig az, amikor használt vagy új autó beszerzésére készülve az autón lévő gumikat is szemügyre veszi az ember. Ha boldogulunk a jelölésekkel, az bizony sosem jelenthet hátrányt.

Itt van az autógumi jelölések magyarázata

Mi minden ismerhető meg az autógumi jelöléseken keresztül?

Az autósok által talán legtöbbször megnézett jelölés, hogy melyik évszakban használatos gumiabroncsokról van szó. Ugyan külön jelölés nincs arra vonatkozóan, hogy egy abroncs nyári vagy négyévszakos, a téli gumik viszont a 3PMSF jelzés (három hegycsúcs és hópihe) segítségével jól megkülönböztethetőek.

Aztán ma már egyre több esetben találhatók jelzések arra vonatkozóan is, hogy adott esetben defekttűrő gumikról van-e szó. Itt általában 2-3 betűs jelölések utalnak erre, amelyeknek érdemes jobban utánanézni, mert gyártónként eltérhetnek.

Az autógumi jelölések magyarázata a méretre vonatkozóan

Szintén kulcsfontosságú jól ismerni őket. A legjobb, ha egy-egy releváns ábrán keresztül értelmezzük mindegyiket, így utána már bármikor könnyebben boldogulhatunk velük. Az első jelölés a szélességre vonatkozik, amely az abroncs szélességét adja meg milliméterben.

Ezután jön a magasság, avagy az autógumi oldalfalának magassága, ami lehet például 55, 65, stb. Az autógumi szerkezetére utaló jelölés legtöbbször egy R betű. A peremátmérőt pedig inchben szokás megadni.

Szintén érdemes megnézni a jelölések között a márka, illetve a mintázat jelölését. A súlyindex a maximális terhelhetőséget jelző szám, a sebességindex jelölés pedig a maximálisan megengedett sebességet jelző betű.

Itt van az autógumi jelölések magyarázata

A DOT szám, mint szintén lényeges autógumi jelölés

A DOT szám jelölésének magyarázata akkor fontos, amennyiben használt autógumi vásárlására adjuk a fejünket. Bár ez nem feltétlenül racionális döntés, hiszen a minőségi és megbízható autógumik új modelljei ár-érték arányt tekintve kedvezőbb megoldást jelenthetnek.

Ettől függetlenül nem árthat ismerni, hogy a DOT számból deríthető ki a gyártási év, illetve hónap. Ha ezt meg szeretnénk nézni, akkor keressük meg a DOT feliratot az autógumi oldalfalán.

Annyit érdemes tudni, hogy a DOT esetében az első két szám a gyártás hetét, a második kettő pedig a gyártás évét jelöli. Így például egy DOT 4519-es abroncs 2019-ben, a 45. héten készült.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences