ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Íme a legjobb tippek, hogy mi alapján vásároljunk nyári gumit


Mi alapján vásároljunk nyári gumit, ha azt szeretnénk, hogy a döntésünk hosszú évek távlatából nézve is nyerő választásnak bizonyuljon? Milyen faktorok adhatnak teljes összképet a tudatos kereséshez?

Ehhez a kérdéskörhöz biztosítunk átfogó segédletet a cikkben, remélhetőleg így is könnyítve valamelyest a döntéshozatalt.

Íme a legjobb tippek, hogy mi alapján vásároljunk nyári gumi

A “mi alapján vásároljunk nyári gumit” kérdés elsődleges szempontja

Mindenekelőtt egy szett nyári gumiabroncs kiválasztása előtt a méretet kell figyelembe venni. Ennek két pólusa van. Egyrészt célszerű tekintetbe venni a gyártó javaslatát, másrészt ismerni kell a gumi méretére vonatkozó jelzéseket.

Hogy egy fiktív példán keresztül szemléltessük a dolgot, legyen mondjuk a radiál gumi méretjelzése a 195/65 R15 formátum. Ebből kiindulva tudható, hogy a szóban forgó abroncs legnagyobb szélessége 195 mm.

Azt is le lehet olvasni a jelzésből, hogy ennek 65%-a a gumiabroncs oldalfal-magassága. Maga az R betű a radiál jelölésére utal. Végül, a 15-ös szám pedig a felni átmérőjét fogja megadni, méghozzá collban kifejezve.

Az autónk jellege, típusa és a vezetési stílusunk is döntő faktor lehet

Nemcsak a zord téli hónapok, hanem a melegebb évszakok időjárási viszonyai is próbára tehetik egy-egy szett autógumi teljesítményét. Ezért célszerű például a nyári, személyautóra való gumi keresése kapcsán is számolni olyan potenciális kockázati faktorokkal, mint az aquaplaning, vagyis a vízen felfutás.

Számít, hogy kategóriáját, méretét, illetve teljesítményét nézve milyen az autónk. Nem mindegy, hogy kétszemélyes városi kisautóra, hatszemélyes családi járműre, sportos modellre vagy 4x4 SUV autóra keresünk gumiabroncsokat.

Szintén kalkulálni kell olyan tényezőkkel, minthogy hány éves a jármű, milyen a teljesítménye és hogy milyen gyakorisággal megyünk vele, továbbá mekkora távokat teszünk meg hetente vagy havi viszonylatban.

Faktorok, amelyek iránytűként segíthetik a gumiválasztást

Ahogy a boltok polcain is vannak különféle termékkategóriák a minőség szempontjából, úgy a nyári autógumik piacán is elkülöníthetők bizonyos szintek. A köztük lévő eligazodást a gyártó kilétének figyelembe vétele szolgáltatja.

Például egy Michelin, Hankook, Uniroyal vagy Continental szett esetében bizonyosra vehető, hogy a pénzünkért cserébe kifogástalan tapadást, teljesítményt és hosszú rendelkezésre állást várhatunk.

Az Evergreen, Royal Black vagy mondjuk a Kingstar abroncsok már egy polccal alacsonyabban vannak. Viszont így is biztosíthatnak tökéletes választást, ha mondjuk ritkábban vesszük elő az autót, és nem feltétlenül invesztálnánk annyira sokat a vásárlásba.

Íme a legjobb tippek, hogy mi alapján vásároljunk nyári gumit

Vásároljunk-e nyári gumit pusztán az ár alapján?

Jobban járunk, ha a kifogástalan minőségű nyári gumi keresésének céljából inkább ár-érték arány szerint gondolkodunk. Magyarul számít az ár, de úgy ad teljes képet, ha a használati értéket, a hasznosítást is hozzávesszük.

Ha évente sok tízezer kilométert hajtunk az autóval, akkor megéri többet áldozni a vásárlásra. Pláne akkor, hogyha a dinamikus, sportos vezetési stílust preferáljuk. Így évek alatt nagyon is megtérül a gumikba invesztált plusz befektetés.

Persze az sem gond, ha költséghatékonyra vesszük a dolgot. Biztos ami biztos alapon nézzünk utána véleményeknek, vásárlói visszajelzéseknek és értékeléseknek, hogy melyik gyártó melyik szériája lehet a nyerő választás.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences