ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Hogy néz ki, és miről ismerhető fel a defekttűrő gumi jelölése?


Milyen egy defekttűrő gumi jelölése? Honnan ismerhető fel, hogy a szóban forgó gumiabroncs defekttűrő tulajdonságokkal rendelkezik? Melyek a legfontosabb ismertetőjegyek? A cikkben ezt fogjuk megmutatni. A cél az, hogy a bejegyzésen keresztül tudjunk támpontot biztosítani, ha legközelebb pont egy ilyen speciális gumifajta beszerzése a cél. 

Hogy néz ki, és miről ismerhető fel a defekttűrő gumi jelölése

Milyen jelölések találhatók a gumiabroncsokon?

A jelölések nagy része nem különbözik attól, amit a hagyományos értelemben vett gumik esetében már megszokhattunk. A jelölések egy csoportja a gumi méretének kiválasztásához biztosít segítséget.

Lényeges tudni azt is, hogy igény szerint téli, illetve nyári autógumik defekttűrő változatban egyaránt elérhetők. Ami tovább bővíti annak a kérdéskörét, hogy mikor és milyen körülmények között számíthatunk a zökkenőmentes használatukra.

A jelölések fennmaradó része pedig olyan jellemzőket mutathat meg számunkra, amilyen például a gyorsulási index, a gyártás ideje vagy pedig a terhelhetőség. Ha tudatában vagyunk ezeknek az ismertetőjegyeknek, akkor értelemszerűen a beszerzést is tudatosabban menedzselhetjük. 

Hogy néz ki, és mit mutat meg a defekttűrő gumi jelölése?

Ha lehetőségünk van megtekinteni egy ilyen típusú gumiabroncsot, akkor pusztán a jelölésén keresztül fel tudjuk ismerni, hogy defekttűrő tulajdonsággal rendelkezik. Viszont a dolog némileg bonyolult, ugyanis a gyártók más és más jelöléseket használnak a defekttűrő abroncsok megkülönböztetésének céljából. 

Hogy néhány ismertebb brandet név szerint is megemlítsünk, a Bridgestone esetében “RFT”, a Continental gumiknál “SSR”, a Goodyear által gyártott gumiabroncsok kapcsán pedig “ROF/EMT” jelölés utal arra, hogy defekttűrő modellekről van szó.

Érdemes lehet tudni, hogy a Michelin “ZP” jelölést használ, a “Pirelli” esetében “Run Flat”, míg a Hankook defekttűrő gumiknál “HRS” jelölés az, amit keresni kell. Ha az általunk kiszemelt gumiabroncs ezektől eltérő brandhez tartozik, úgy aszerint célszerű utánakeresni a jelölésnek.

Hogy néz ki, és miről ismerhető fel a defekttűrő gumi jelölése

Milyen előnyök szólhatnak a defekttűrő gumik használata mellett?

Az egyik előny természetesen a megbízhatóság faktora. Sosem jöhet rosszul annak a lehetősége, hogy egy nemkívánatos defektet összeszedve is folytatni tudjuk az utunkat, és nem kell kényszerből félreállni.

Persze lényeges gyorsan hozzátenni mindehhez, hogy ezek a speciális gumik sem bírnak ki mindent. Az viszont nagy előny, hogy egy normál defektet összeszedve még bizonyos mennyiségű kilométert gond nélkül megtehetünk. Például ha odakint szakad az eső, ha egy fontos üzleti megbeszélésre sietünk, vagy épp a senki földjén jelentkezik a nem várt probléma, ez hatalmas előnynek számít. 

Mekkora távolságot tudunk megtenni egy sérült gumiabronccsal?

A defekt bekövetkezte után legfeljebb 50-60 kilométerrel lehet még kalkulálni. Ez persze nagyban összefügg azzal is, hogy a gumit ért sérülés mennyire komoly. A legjobb, ha egy ilyen esetet követően az első adandó gumiszervizt vesszük célba.

Mindenesetre annyit le lehet szögezni, hogy a modern defekttűrő gumiabroncsok minőségi változataival nem járhatunk rosszul. Extra nyugalmat biztosíthatnak vezetés közben, ezért bőven megéri beléjük invesztálni akár többet is.

Ha pedig a jelölésekkel is tisztában vagyunk, az nagyon hasznos a tájékozódást tekintve, amikor a beszerzés kérdésében igyekszünk dönteni.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences