ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Hogy ellenőrizhető az autógumi gyártási dátuma?


Hogy tudjuk megnézni, mikorra datálható az autógumi gyártási dátuma? Mennyit számít egyáltalán ez az érték? Mikor mondható az, hogy a gyártási dátum beleférhet, és megfelelő még a használathoz?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk, remélhetőleg ezzel is segítve a gumiabroncsok minél tudatosabb beszerzését.

Hogy ellenőrizhető az autógumi gyártási dátuma

Hogy ellenőrizhető az autógumi gyártási dátuma?

Nagyon egyszerű a dolog, hiszen az autógumi oldalfalán számszerűen ellenőrizhető a gyártás konkrét dátuma. Ezt az úgynevezett DOT-szám mutatja meg, amit akkor is egyszerű feladat értelmezni, ha nem vagyunk feltétlenül járatosak a gumiabroncsok témakörében.

A DOT-szám egy általános érték, amely megmondja nekünk autósként azt, hogy pontosan mikor készült a szóban forgó autógumi. Lényeges tudni azt is, hogy a 2000-es év előtt gyártott abroncsoknál a DOT-szám három jegyből, a 2010 után gyártott gumiknál pedig négy számjegyből áll.

Közülük az első két számjegy azt mutatja meg, hogy az adott gyártási év hányadik hetében készült maga az autógumi. A harmadik és a negyedik számjegy pedig a gyártás évének felel meg. Egy konkrét példán keresztül nézve a dolgot a 2515-ös szám azt jelenti, hogy a szóban forgó autógumi 2015-ben, a 25. héten készült. 

Hogyan érdemes megközelíteni a DOT-szám értékét?

Sok autósnál figyelhető meg az a gondolkodás, hogy a DOT-számra koncentrálva a minél fiatalabb, vagyis a minél frissebben gyártott gumikat keresik. Ami értelemszerűen nem egy elhanyagolható szempont, de kizárólagosan nem érdemes rá fókuszálni.

Tudatosítani kell ugyanis, hogy az autógumik nem romlandó árucikkek. Teljes mértékben függetlenül attól, hogy téli gumikról, nyári gumiabroncsokról vagy négyévszakos modellekről beszélünk.

Tehát azzal sincs feltétlenül baj, ha a fenti példa szerint az általunk vásárolt autógumik nem 2021-ben vagy 2022-ben kerültek legyártásra. Ettől függetlenül még igenis elképzelhető, hogy sokáig a hasznunkra lehetnek.

Hogy ellenőrizhető az autógumi gyártási dátuma

Meddig tekinthető kedvezőnek egy autógumi élettartama?

Az erre vonatkozó általános javaslatok szerint körülbelül 10 évben lehet meghatározni azt az értéket, amíg az autógumik életkora még megfelelőnek tekinthető. De ez sincs feltétlenül kőbe vésve, hiszen a használat jellegét és megbízhatóságát sok minden befolyásolja.

Nem mindegy például, hogy a szóban forgó autógumiknak milyen az összetétele. Hasonlóképp sokat számít, hogy miként tárolták őket. Illetve az sem elhanyagolható, hogy a vásárlást követően mi magunk mennyire vigyázunk rájuk.

Ha egy mód van rá, mindenképp megéri törekedni nemcsak a DOT-szám és ezzel az autógumi gyártási dátumának tudatos megfigyelésére, hanem a célokhoz illeszkedő tárolásra és használatra is.

Így vegyük figyelembe vásárlásnál az autógumi gyártási dátumát!

Azt is lehet mondani, hogy DOT-szám szerint egy már 4-5 éves autógumi is tekinthető újnak. Hiszen a futófelület hibátlan, az összetétel mentes mindennemű sérüléstől, ezért a használat szempontjából minden optimálisnak tekinthető.

Persze rendszeresen használva az autónkon lévő gumikat, célszerű folyamatosan szemmel tartani azok állapotát. Egyszerre ügyelve a futófelület állapotára és a gumik életkorából fakadó korlátokra.

Amikor pedig az autógumik megérnek a cserére, akkor nem tanácsos sokáig halasztani a dolgot. Inkább lépjünk időben, és válasszunk minőségi abroncsokat!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences