ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Gumiabroncs jelölések teljes útmutatója


A gumiabroncs jelölések első ránézésre talán bonyolultnak tűnhetnek, de valójában nagyon fontos információkat tartalmaznak a gumiabroncs típusáról, méretéről, teljesítményéről és biztonságáról. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan értelmezhetőek ezek a jelzések, és hogyan használhatjuk fel őket a helyes gumiabroncs kiválasztásához.

Gumiabroncs méret jelölések

 

A gumiabroncs méretjelölése kulcsfontosságú adat a megfelelő típus kiválasztásához. Egy tipikus gumiabroncs jelölés így néz ki: 205/55 R16 91H. Ezt a jelölést a következőképpen értelmezhetjük:

 

*Manapság személyautók esetében jellemzően csak radiál szerkezetű gumiabroncsot találni. A diagonál és radiál gumik közötti fő különbség a szerkezetükben rejlik. A diagonál gumikban a gumiabroncs futófelületét keresztben átlósan helyezkedő erősítő anyagok, általában textil vagy acélkordok alkotják. Az oldal merevsége alacsonyabb, és hajlamosabb a deformációra. A radiál gumiknál viszont a futófelületre merőlegesen helyezkednek el a kordok, ami jobb oldal merevséget eredményez. Ezáltal a radiál gumik jobb kanyarstabilitást és kevesebb deformációt biztosítanak, ami javítja a vezetési élményt és a tapadást, különösen magasabb sebességnél vagy kanyargós úton.

Ezeket az adatokat figyelembe véve olyan gumiabroncsot tudunk választani, amely megfelel az autónk gyártói előírásainak és a vezetési szokásainknak.

Gumiabroncs jelölések - Gyártási év

A gumiabroncsok gyártási éve kulcsfontosságú információ, amely jelentős befolyással bír a gumiabroncs választásakor és annak állapotának megítélésében. Ez az adat a DOT (Department of Transportation, azaz a Közlekedési Minisztérium) szám részeként jelenik meg, amely minden egyes gumiabroncson megtalálható. A DOT szám egy sorozat, amely különböző kódokat tartalmaz, és ezek között az utolsó négy számjegy a legfontosabb, mert ez mutatja a gyártás pontos idejét.

A DOT szám általában a gumiabroncs oldalfalán található, gyakran egy ovális vagy téglalap alakú körvonalon belül. (Ha 4 db betűt látsz, akkor az abroncs másik oldalán lesznek a számok). Ezen négy számjegy első kettője a gyártási hét számát, míg a második kettő az évet jelzi. Például, ha a DOT szám utolsó része „1221”, akkor ez arra utal, hogy a gumiabroncs a 2021-es év 12. hetében készült.

Ez az információ különösen fontos, mivel a gumiabroncsoknak van egy ajánlott maximális élettartamuk. Az új gumik szakszerű tárolás következtében nem öregednek, több év elteltével is nyugodtan megvásárolhatóak, felrakhatóak: 3 éves korig frissen gyártottnak, 5 éves korig újnak számítanak. Maximum 10 év az élettartamuk. Használt gumik esetében a kort legfőképpen km-ben és nem évben mérjük, de maximum 10 év az élettartamuk megfelelő profilmélység mellett.

A gyártási idő ismerete segít elkerülni az elavult, esetleg biztonsági kockázatot jelentő gumiabroncsok használatát. Régi gumiabroncs használata növelheti a defekt kockázatát, és csökkentheti a jármű kezelhetőségét, különösen nedves vagy csúszós útviszonyok esetén.

Amikor új vagy használt gumiabroncsot vásárolunk, mindig ellenőrizzük a DOT számot, hogy meggyőződjünk arról, hogy a gumiabroncs nem túl régi, és hogy az még a biztonságos használati időszakon belül van.

Defekttűrő gumiabroncs jelölése

Forrás: autónavigátor.hu

Defekttűrő, vagy más néven run-flat gumiabroncsok esetében a jelölés általában a EXT, HRS (Runflat), R-F, RFT, ROF, Runflat, SSR, XRP, ZP betűkombinációk, amely a gumiabroncs oldalfalán található. Ezen kívül léteznek öntömítős abroncsok, melyek szintén defekttűrőek, az alábbi jelölésekkel: Contiseal, S-I, Seal guard, Sealtech, Selfseal, ST.

Érdemes azonban tudni, hogy a Michelin “ZP” jelölést használ, a “Pirelli” esetében “Run Flat”, míg a Hankook defekttűrő gumiknál a “HRS” jelölés az, amit keresni kell.

Ezek a gumiabroncsok úgy vannak kialakítva, hogy defekt esetén is képesek legyenek még egy bizonyos távolságot megtenni, általában 80 km-t, legfeljebb 80 km/h sebességgel. Ez lehetővé teszi, hogy elérjünk egy biztonságos helyre vagy egy szervizhez anélkül, hogy azonnal cserélni kellene a gumiabroncsot.

Egyéb fontos gumiabroncs jelölések értelmezése

Az előzőleg tárgyalt jelöléseken túl a gumiabroncsok számos más fontos jelölést is tartalmaznak, amelyeket megfelelően kell értelmezni a biztonságos és hatékony használat érdekében.

Speed Rating (Sebességindex)

Ez a jelölés arra utal, hogy milyen maximális sebességnél garantálja a gyártó a gumiabroncs biztonságos használatát. A jelölések általában betűvel vannak megadva, például:

Load Index (Terhelési index)

Ez a szám jelzi, hogy mennyi maximális terhet képes elviselni a gumiabroncs, amikor megfelelően nyomásra van pumpálva. A terhelési index értékek táblázatban kerülnek megadásra, és minél nagyobb a szám, annál nagyobb a terhelhetőség. Ez a szám közvetlenül befolyásolja, hogy milyen típusú járműre és milyen felhasználási körülmények között ajánlott az adott gumiabroncs.

Tömlő típusa

M+S – havas hegycsúcs

Forrás: michelin.hu

Az "M+S" vagy "M/S" vagy "M&S" jelölés a gumiabroncs oldalfalán látható. Ezek a betűk az angol "Mud and Snow" (sár és hó) szavak rövidítései, amelyek azt jelzik, hogy a gumiabroncs sáros és hófedte felületeken is biztonságosan használható, a szakmában inkább “öntisztuló szerkezetű abroncsnak” nevezzük.

Fontos megjegyzés, hogy a 3PMSF (Three-Peak Mountain Snow Flake) nem egyenlő a M+S jelöléssel! Ez utóbbi valójában a hivatalos jelölés, ez számít “igazi” téliguminak, míg az M+S sok országban nem elfogadott téligumi jelölés (Pl. Ausztria, Németország, Szerbia, stb.)

E-jelölés

Az "E" betű és az azt követő szám (pl. E4) a gumiabroncs oldalfalán egy körön belül látható. Ez jelzi, hogy a gumiabroncs megfelel az Európai Unió által előírt biztonsági és teljesítményi szabványoknak.

Speciális jelölések elektromos autókra

Elektromos járművekhez tervezett gumiabroncsok külön jelöléssel rendelkeznek, például:

Michelin E-V: Ez a jelölés a Michelin által kifejlesztett gumiabroncsra utal, amely kifejezetten elektromos járművekhez lett tervezve. Az "E-V" jelölés arra utal, hogy ezek a gumiabroncsok az elektromos járművek sajátos követelményeire optimalizáltak.

Az elektromos autók nagyobb nyomatéka és azonnali gyorsulása nagyobb igénybevételt jelent a gumiabroncsok számára, ami gyorsabb kopást eredményezhet. Ezenkívül az E-V gumiabroncsok kialakításánál nagy hangsúlyt fektetnek a zajcsökkentésre is, hiszen az elektromos autók alapvetően halkabbak, így a gumiabroncs által generált zaj is jobban észrevehető.

Járműspecifikus, homológ jelölések

Egyes gumiabroncsok kifejezetten bizonyos járműmárkákhoz és modellekhez készülnek, és ezeket a jelöléseket is tartalmazhatják, mint például:

Ezek a jelölések segítenek abban, hogy a jármű tulajdonosai a legmegfelelőbb gumiabroncsot válasszák ki a biztonságos és hatékony közlekedés érdekében.

Zárszó

A gumiabroncs jelölések jelentésének megértése lehetővé teszi számunkra, hogy tudatos döntéseket hozzunk a gumiabroncs vásárlásakor, és hogy biztosítsuk járművünk biztonságát és hatékonyságát minden útviszony mellett. Az ismeretek birtokában könnyebben tudjuk értékelni a különböző márkák és típusok előnyeit és hátrányait, így optimalizálva vezetési élményünket.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences