ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Fontos kérdések a téli gumi használata kapcsán


Mi mindent célszerű tudatosítani magunkban a téli gumi használata kapcsán? Melyek azok a támpontok, amelyek figyelembe vétele erősen javasolt annak érdekében, hogy a sokszor bizonytalan téli időjárási viszonyok között is zavartalanul autózhassunk? A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten.

Kötelező-e Magyarországon a téli gumi használata?

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint nincs erre vonatkozóan kötelező érvényű rendelet. Attól függetlenül persze, hogy a hőmérséklet változásával együtt a téli gumi használata a javasolt kategóriába tartozik.

Tekintve, hogy a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan megváltoznak az útburkolat viszonyai is. Pláne fagypont körül vagy csapadékos időbe fordulhat az elő, hogy a nyári gumival történő közlekedés erősen rizikóssá válik.

Meghosszabbodik a fékút, könnyen destabilizálódhat a menet közbeni tapadás, az autót nehezebb folyamatos jelleggel kontroll alatt tartani. Ennélfogva a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökkenésével együtt mindenképp ajánlatos téli gumikra cserélni a nyáriakat.

Fontos kérdések a téli gumi használata kapcsán

Van, ahol viszont kötelező a téli gumi használata

Borzasztó egyszerű példa erre, ha mondjuk Ausztriában szeretnénk síelni. Persze említhetnénk ebből a szempontból másik országot is példaként. A lényeg, hogy Ausztriában például november 1, illetve április 15 között kötelező a téli gumi használata.

Méghozzá legalább 4 milliméteres profilmélység mellett. Hiszen nem nehéz belátni, hogy a télen használatos gumiabroncsok tökéletes teljesítményéhez és tapadásához bizony a megfelelő profilmélységre is egyértelműen szükség van.

A legjobb mindig utánanézni az érvényben lévő szabályozásoknak, mielőtt útnak indulnánk. Keressük ki, hogy az autóval megtett útvonal nyomvonalába eső országokban milyen érvényben lévő szabáyozások vonatkoznak a gumiabroncsok használatára.

Kiváltható-e bármilyen módon a téli gumi használata?

Nyári gumiabroncsokkal semmiképp. Olyannyira, hogy télen nyári gumikkal közlekedni egyenesen hazárdjátékkal ér fel. Maximum a négyévszakos gumik tudatos alkalmazása merülhet fel, mint lehetőség.

Ugyanakkor ennél az opciónál is fontos azt tudatosítani, hogy egy négyévszakos gumi nem téli gumi. Vagyis más az összetétele, úgyhogy nem feltétlenül fogja ugyanazt a tapadást és biztonságot nyújtani.

Kiváltképp abban az esetben, ha az útburkolat nedves, havas, netán jeges. Ilyenkor amit tenni lehet, az a sebesség mérséklése. Éber vezetés mellett, erőteljesen fókuszálva az autó koordinálására. Ez a legfontosabb annak érdekében, hogy biztonságosan sikerüljön elérnünk a célállomásunkat.

Fontos kérdések a téli gumi használata kapcsán

Néhány további praktikus szempont a téli gumi használata kapcsán

Ahogy a nyáriaknál, úgy a téli gumik esetében is kiemelt szerepe van a tudatos méretválasztásnak. Amihez praktikus támpontot adhat az, ha megnézzük az autó kézikönyvében lévő javaslatokat.

Hasonlóképp ügyelni kell ugyebár a gumiabroncsok profilmélységére is. A fentebb is említett 4 milliméteres értékhatár betartása egyértelműen hasznosnak bizonyulhat. Nem elfelejtve azt sem, hogy az 5-6 évnél idősebb garnitúrát már jobb kicserélni.

A téli gumi használata mellett a tudatos tárolásának is legalább akkora szerepe van a gondtalan autózást tekintve. Ügyeljünk rá, hogy száraz, megfelelő hőmérsékletű helyen történjen a tárolás, megfelelő védelmet biztosítva a napfény és a fizikai behatás ellen. Ha tanácsot szeretne kérni a megfelelő téli gumi kiválasztásában, keress minket bátran!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences